2012. május 19., szombat

Újra ülésezhet a magyar-horvát vegyesbizottság

A magyar-horvát kormányközi vegyesbizottság ülésezéseinek felújításáról állapodott meg a testület két társelnöke, Németh Zsolt és Josko Klisovic a horvátországi Opatijában (Abbázia) tartott találkozójukon.


Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettes a pénteken tartott megbeszélés után leleplezte és megkoszorúzta Andrássy Gyula egykori miniszterelnök, külügyminiszter felújított emléktábláját az Opatijához tartozó Volosko településen. Korábban évente ülésezett a magyar-horvát kormányközi vegyesbizottság, de ez a hagyomány hosszú ideje megszakadt. Németh Zsolt az MTI-nek a helyszínen adott nyilatkozatában elmondta: horvát partnerével megállapodtak abban, hogy még az idén összehívják és Magyarországon tartják meg a vegyesbizottság ülését.
  
Az államtitkár a vegyesbizottság sok feladata közül kiemelten fontosnak tartja az infrastruktúra területén való együttműködést, azon belül is az energetika területét, mert ez Magyarország számára a gáz-, az áram- és részben a kőolajellátást diverzifikációját jelenti. Fontos feladatként említette a fiumei kikötő fejlesztését is, aminek előfeltétele a vasútfejlesztés, valamint a határmenti közlekedési infrastruktúra fejlesztése is. Ugyancsak fontos lenne a zágrábi magyar kulturális intézet, valamint a két ország közötti kulturális, tudományos és civil együttműködést segítő Zrínyi Miklós alap létrehozása.
  
Az Andrássy Gyula felújított emléktábláját felavató ünnepségen Németh Zsolt beszédében úgy fogalmazott: ne azt nézzük a múltban, ami elválasztott egy időre, hanem azt, ami örökre összeköt. Az államtitkár, aki az 1868-as magyar-horvát kiegyezés "építőmesterének" nevezte Andrássy grófot, rámutatott, hogy a magyar és horvát népnek sikerült felülemelkednie a történelem eltérő értelmezéséből eredő kérdéseken. "A magyar és a horvát nép viszonya a kilencvenes években a történelmi megbékélés és összefogás egyfajta modelljét teremtette meg, ami elvezetett a horvát csatlakozási folyamaton keresztül a magyar horvát barátsághoz" - mondta.
  
A szolidaritásról és egymás kölcsönös támogatásáról beszélt Josko Klisovic is, aki megköszönte Magyarországnak, hogy támogatta az európai uniós és a NATO-tagság elérésére irányuló horvát törekvéseket. Horvátország és Magyarország kapcsolatait "fejlett jószomszédi együttműködésként" jellemezte, amely napról napra erősödik a stratégiai partnerségen át a kétoldalú együttműködés minden területén, a legmagasabb szintű kölcsönös látogatásoktól kezdve a gazdasági és kulturális kapcsolatokig, a kölcsönös kisebbségvédelem, a határokon átívelő, a rendőrségi és katonai együttműködés terén is.
  
Kolar Erzsébet, a rijekai (Fiume) Baross Kultúrkör elnöke megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak az Andrássy-emléktábla felújításához. Az emléktábla restaurálására és az emlékhely rendbehozatalára a rijekai magyarok tavaly 400 ezer forint pályázati támogatást nyertek a magyar Külügyminisztériumtől.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: