2012. május 6., vasárnap

Selmeczi: Átláthatatlan és pazarló volt a magánnyugdíjpénztári rendszer + videó

Egy nyugdíjrendszer azért van, hogy az ember idős korában biztonságot nyújtson; a magánnyugdíjpénztári rendszer sajnos ezt nem szolgálta, sőt azt vettük észre, hogy fogy, olvad el a befektetett vagyon értéke - jelentette ki Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott az Echo TV Napi aktuális című műsorában.

 2010-ben, a kormányváltáskor azzal szembesültünk, hogy nincs elég pénz a nyugdíjkasszában – emlékeztetett Selmeczi Gabriella. Hozzátette: emellett az is szembetűnő volt, hogy átláthatatlan volt a magánnyugdíjpénztári rendszer, és ki volt téve a gazdasági hatásoknak, a tőzsde változásainak.

Egy nyugdíjrendszer azért van, hogy az ember idős korában biztonságot nyújtson; a magánnyugdíjpénztári rendszer sajnos ezt nem szolgálta, sőt azt vettük észre, hogy fogy, olvad el a befektetett vagyon értéke– szögezte le. Felhívta a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha ezeket a nyugdíjforintokat állampapírokba fektették volna be, akkor 700 milliárd forinttal több lenne ez a vagyon. Mint mondta, ehhez még hozzá lehet adni a 150 milliárd forintos működési költséget, „amit feleslegesen költöttünk el”. 850 milliárd forintból tíz éven keresztül 20 százalékkal magasabb családi pótlékot lehetett volna fizetni – mutatott rá.


Selmeczi Gabriella az Echo Tv Napi aktuális című műsorában

Selmeczi Gabriella hangsúlyozta, a magánnyugdíjpénztári rendszer olyannyira átláthatatlan volt, hogy a tagok nem tudták értékelni, összehasonlítani a pénztárak teljesítményét. Az egész rendszer úgy lett kitalálva, hogy ne lásson bele senki, hogyan működik, és ne legyen feltűnő az, hogy valójában a működési költségek rendkívül magasak – jelentette ki.

A politikus szólt arról is, hogy a pazarló gazdálkodás mellett bűncselekményeket is találtak. Mint ismert, három magánnyugdíjpénztár esetében büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

(echotv.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: