2012. május 19., szombat

Szigorúbb büntetési tételeket tartalmaz a Btk. tervezete

A 2006-os tömegoszlatásokról, a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról és Tóásó Előd szabadon bocsátásának ügyéről beszélt Gulyás Gergelyt a HírTV Rájátszás című műsorában.

 A sajtóhírek szerint a Honvédelmi minisztérium (HM) vizsgálata megállapította, hogy a 2006-os őszi tömegoszlatások során a HM különböző fegyvereket, illetve eszközöket bocsátott a rendőrség rendelkezésére. Gulyás Gergely hangsúlyozta: ha igazak a sajtóhírek, akkor jogszerűen nem lett volna lehetőség arra, hogy honvédségi fegyvereket és eszközöket bocsássanak a rendőrség rendelkezésére.

 
Gulyás Gergely a HírTV Rájátszás című műsorában
 
A keddi napon elkezdődött a Büntető Törvénykönyv (Btk.) általános vitája a parlamentben. A fideszes emlékeztetett: a hatályos Btk. 1978-as, és azóta számos alkalommal módosították - ez már önmagában indokolttá teszi egy új, egységes szemléletű törvénykönyv megalkotását. Egy koherens, a jelenleginél szigorúbb büntetési tételeket tartalmazó Btk. tervezete került az Országgyűlés elé - tette hozzá.

Bolíviában már három éve tartják fogva Tóásó Elődöt. Gulyás Gergely nemrég a dél-amerikai országban járt, ahol találkozott a fogva tartott magyarral. Egy magyar állampolgárt tőlünk egy 12 ezer kilométerre levő állam - most már a saját jogszabályait is semmibe véve – tart ártatlanul fogva – fogalmazott az üggyel kapcsolatban a fideszes képviselő. Gulyás Gergely szerint az ügy politikai, ezért csak politikai megoldása lehet. Ilyen megoldásra akkor van lehetőség, ha a magyar állam, az EU, és más nemzetközi szervezetek a lehető legerősebb nyomást fejtik ki – fűzte hozzá. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy már az ENSZ is megállapította az önkényes fogvatartást az ügyben.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: