2012. május 16., szerda

NGM: kedvező az új ipari rendelések éves növekedése

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint rendkívül kedvező adat a jövőre nézve, hogy márciusban a feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya 17,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A minisztérium a következő időszakra nézve különösen örvendetesnek tartja, hogy az új exportrendelések 21,2 százalékkal az összes rendelésállomány éves alapon 24,4 százalékkal bővült.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt adatai szerint az ipari termelés 2012 márciusában 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A kismértékű visszaesésben - a bázishatáson túl - elsősorban a kisebb fűtésigény, valamint a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése is szerepet játszott. Ezt csak némileg ellensúlyozta a járműgyártás termelésének bővülése. A munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékos növekedést mutat tavaly márciushoz képest, és ugyancsak 0,6 százalékos volt az ipari termelés növekedése az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan is kiigazított adatok szerint - hívja fel a figyelmet az NGM keddi közleményében.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy a nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóipari termelés 0,9 százalékkal mérséklődött, az energiaipari output 7 százalékkal csökkent, a relatíve kisebb súlyú bányászat termelése azonban 7,7 százalékkal nőtt 2012 márciusában az előző év azonos időszakához képest. A minisztérium elemzése kiemeli, hogy értékesítési oldalról 2012 márciusában 0,5 százalékkal emelkedett az ipari kivitel, amely a járműgyártási export 9,9 százalékos növekedésének, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás kivitel 8 százalékos csökkenésének eredőjeként alakult ki. A belföldi eladások 7,6 százalékkal csökkentek 2012 márciusában az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a feldolgozóipar hazai értékesítése azonban csak 3,6 százalékos forgalomcsökkenést mutatott márciusban - írja az NGM.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: