2012. május 19., szombat

Papcsák: Törvényi védelmet kaphat a védekező az új Btk.-ban + videó

A jogos önvédelemnél korábban a védekező és a támadó fellépése között arányosságnak kellett lennie, most azonban törvényi védelmet kap a védekező, aki a támadónál magasabb szinten is felléphet - jelentette ki Papcsák Ferenc a köztévé Ma reggel című műsorában csütörtökön. Az alkotmányügyi és igazságügyi bizottságának tagja, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője emellett beszélt a büntethetőségi korhatár leszállításáról, valamint az elzárás bevezetéséről is.

 Nem módosítják a büntető törvénykönyvet, hanem egy teljesen új kódexet alkotnak, mely dogmatikailag nem szakít az 1974-essel – jelentette ki Papcsák Ferenc, az alkotmányügyi és igazságügyi bizottságának tagja, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője az m1 Ma reggel című műsorában. Felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg dolog történt 1974 óta, ezért rengeteg új tényállás került be a törvénykönyvbe. Annak kapcsán, hogy a büntetheőségi korhatárt a súlyos bűncselekményeknél levinnék 14-ről 12 évre, azt mondta: ez Európában mindenhol így van.

 
Papcsák Ferenc az m1 Ma reggel című műsorában

Ez egyébként három privilegizált tényállásra vonatkozna: emberölésre, súlyos testi sértésre, halált okozó súlyos testi sértésre. A bíráknak egyébként van egy mérlegelési jogkörük: az elkövetők belátási képességét vizsgálhatják. A társadalomban azonban van egy igény, elharapództak a fiatalemberek által elkövetett súlyos bűncselekmények, s erre reagálni kell a jogalkotónak – magyarázta Papcsák Ferenc.

Beszélt arról is, hogy a jogos önvédelemnél korábban a védekező és a támadó fellépése között arányosságnak kellett lennie, most azonban törvényi védelmet kap a védekező, aki a támadónál magasabb szinten is felléphet. Megjegyezte: miután Szlovákiában hasonló jogintézményt vezettek be, 40 százalékkal visszaesett a betöréses lopások száma.
Az elmúlt időszakban a szórakozóhelyeken számos olyan eset történt, amikor drogot csempésztek fiatalok italába, akaratukat befolyásolták, megerőszakolták őket. Itt a jogalkotónak szintén lépni kell, szigorítani, és új tényállásokat bevezetni – mondta Papcsák.
Szólt arról is, hogy a sportrendezvényeket megzavaróknál az elzárást azonnal alkalmazhatják, ennek időtartama három naptól három évig terjedhet, illetve önálló intézkedésként és büntetésként is alkalmazható lesz az adott területi egységről való kitiltás
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: