2012. május 7., hétfő

850 milliárdot buktunk a magánnyugdíjon + videó



Felesleges költségek, elmaradt haszon, 850 milliárdos kár - elkészült a nyugdíjjelentés.


 
 Rendkívül drága és felesleges kísérlet volt a magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetése, a felesleges működési kiadások és az elmaradt haszon együttes összege 850 milliárd forintot tesz ki - mondta Selmeczi Gabriella még pénteken.
 
 

Selmeczi Gabriella, aki április 30-ig nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott volt, kiemelte: ez körülbelül akkora összeg, amiből 10 év alatt 50 százalékkal magasabb gyest, illetve gyedet, vagy 20 százalékkal nagyobb családi pótlékot lehetett volna kifizetni.
Megdöbbentő ez az adat, ez egy hatalmas összeg – mondta hétfőn a Ma reggelben Selmeczi Gabriella. Mint kiemelte: egy átlagos fizetéssel rendelkező embernek, aki végig magánnyugdíjpénztár tagja volt, annak tavaly 200 ezer forinttal több reálhozamot kellett volna kapnia, ha állampapírban tartja a pénzét - magyarázta.

Selmeczi Gabriella az m1 reggeli műsorában kitért arra is, hogy ugyan létezik a Pénztárak Garancialapja, de az Állami Számvevőszék vizsgálata alapján az nem nyújtott igazán garanciát a tagoknak. „0,3-0,4 százalékos összeg volt ebben az alapban, ha baj van, akkor ez 12 ezer tag garanciájára lett volna elegendő, szemben a 3 millió magánnyugdíjpénztári taggal. Én azt mondom, hogy ez egy olyan garancia volt, mintha egy Titanic méretű hajóra egy darab mentőcsónakot raktunk volna fel” – magyarázta.
Három magánnyugdíjpénztár tekintetében kilenc tényállásban tettek büntetőfeljelentést – mondta Selmeczi, kitérve rá, „meg kell várni, hogy mi lesz a vége a feljelentéseknek, majd utána az állam, ami vagyon hozzá került, annak a nevében indíthat kártérítési pert”.
Selmeczi Gabriella arra is kitért, hogy a kormány és a parlament feladata lesz továbbra is, hogy a megmaradt magánnyugdíjpénztárak működését szabályozza, hogy minél biztonságosabb legyen a megmaradt 60-70 ezer magánnyugdíjpénztári tagnak – közölte.
(hirado.hu - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: