2012. május 14., hétfő

"Nagyszerű hagyatékának be kell épülnie a magyar kultúrába"



A Művészetek Palotájába szervezett Végh Sándor-emléknapra időzítette a Budapest Music Center (BMC) a 10 lemezből álló, Végh in Hungary CD-sorozat első két korongjának megjelenését, a Rózsavölgyi és Társa Kiadó pedig az első magyar nyelvű biográfiát, Löwenberg Dániel munkáját. A huszadik század egyik legjelentősebb, Kolozsváron született hegedűművésze, karmestere május 17-én lenne 100 éves.


 
 
Szimbolikus horderejűnek minősítette Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, hogy a két kiadvány a centenárium előtt, az emléknapon lát napvilágot - "Végh Sándor nem kapott olyan szerepet a magyar - határon inneni és túli - zenei életben, ami emberi és zenészi nagyságát megillette volna. A tartozást - mutatott rá Szőcs Géza - megemlékezések sorozatával lehet kiegyenlíteni. Nagyszerű hagyatékának be kell épülnie a magyar kultúrába" - hangsúlyozta a szombat délutáni könyv- és lemezbemutatón, hozzátéve: lehetetlen az, hogy a kolozsvári gyerekek nem tudják, hogy nemcsak Mátyás király és Bolyai János született városukban, hanem Végh Sándor is.
  
A Végh Sándor nevét viselő, június 4-én induló budapesti első Nemzetközi Vonósnégyes Versennyel kapcsolatban kifejtette, bízik benne, hogy az nemzetközileg is magasan jegyzett lesz, és jó keretet szolgáltat az épülő Végh-kultusznak.
  
Az évforduló alkalmából januárban szoborpályázatot hirdettek, amelyre csaknem 40 pályamű érkezett. A nyertes művet, Makkai István fiatal kolozsvári szobrász alkotását május 17-én, a születésnapon avatják föl Kolozsváron. A verseny szervezője, Gyenge Enikő elmondta, mivel a körülbelül 25 centiméter magas pályaművek komoly művészi értéket képviselnek, eladásra kínálják őket, az ár fele a készítőt illeti, a másik fele pedig a Végh Sándor Kamarazenei Központ javát szolgálja majd.   
  
A dupla albumon, Végh in Hungary lemezbox első darabján vannak a Magyarországon fellelhető és technikailag használható Végh Sándor-felvételek, Beethoven Coriolan-nyitánya, Mozart Haffner, Haydn üstdobpergés és Schubert nagy C-dúr szimfóniája - részletezte Gőz László, a BMC ügyvezetője. A nyolc másik korongon is ritkaságok lesznek, olyan külföldi felvételek, amelyek még sehol sem jelentek meg.
  
A Salzburgban élő Alja Végh-Batthyány a sajtótájékoztatón kiemelte: örömmel látja, hogy édesapja zenei elképzelései tovább élhetnek. "Apám úgy tekintett magára Hubay Jenő tanítványaként, mint aki közvetve Joachim József és Brahms növendéke is volt." Mint mondta, a könyv számára is ismeretlen részletekre világított rá.
  
A kötet szerzője fiatal zongoristaként nem lehetett személyes kapcsolatban Végh Sándorral, itthoni tanulmányai során sem tudott meg róla semmit - jegyezte meg Löwenberg Dániel. A salzburgi Mozarteumban, Rohmann Imre növendékeként szembesült azzal, hogy milyen kimagasló tekintélye a zene városának és a nemzetközi zenei világnak Végh Sándor, a Camerata Salzburg alapítója, az egykori Végh Vonósnégyes , a Magyar Trió létrehozója. "Hagyományos biográfiát írtam, de igyekeztem bemutatni Végh Sándor zenei világképét is" - tért ki rá Löwenberg Dániel.   
  
A június 4-én induló Nemzetközi Végh Sándor Vonósnégyes Versenyre igényes anyagot írt ki a Végh Sándor kamarazenei projekt vezetője, a zsűri elnöke, Keller András. 14 vonósnégyes jelentkezett, ketten más versenyek miatt visszaléptek, így 9 külföldi és 3 magyar formáció vesz rész a négy fordulós versenyben, amelynek díjkiosztó gálaestjére június 14-én a Művészetek Palotájában kerül sor.
(MTI-fidesz.hu)
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések: