2012. május 26., szombat

"A magyar emberek eddig is nagy áldozatot hoztak" + videó



Az m1 Este című műsorában Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője foglalta össze a csütörtök hajnalban végetért uniós csúcs tanulságait.


 
 
A megbeszélés előkészítő tárgyalás volt, az uniós gazdaság felgyorsításáért kell majd döntéseket hozni. A tegnapi nap folyamán ezt készítették elő – foglalta össze a hajnalban véget ért uniós csúcs fő célját.
Orbán Viktor itt világossá tette: Magyarország minden olyan lépést és eszközt támogat, ha azok nem okoznak újbóli adósságnövekedést, tehát olyan gazdaságélénkítő csomagot, amely nem jelentik az államadósság újbóli elszabadulását – emelte ki a magyar álláspontot a miniszterelnök szóvivője. Hozzátette: a magyar emberek eddig is nagy áldozatot hoztak, hogy meginduljunk az adósságcsapdából kifelé.

 
Szijjártó Péter az m1 Az este című műsorában
 
Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy a közép-európai országok önálló gazdaságfejlesztési politikával állnak elő. Ez egy egyfajta válasz volt arra, hogy az EU vezetői hozzá akartak nyúlni a régiónknak szánt kohéziós pénzekhez? – hangzott el a kérdés.
Egyetértés a V4-ek közt

Szijjártó Péter válaszában úgy fogalmazott: a visegrádi országok egyetértettek abban, hogy a kohéziós források egy bizonyított gazdaságpolitikai eszközt jelentenek. Ezeknek köszönhetően 2,5 millió új munkahelyet hoztak létre, több ezer km autópályát, vasútvonalat építettek vagy újítottak fel, be, ennek csökkentését semmi szín alatt nem támogatja Magyarország – tette hozzá a miniszterelnök szóvivője.

Emellett felhívták a figyelmet az uniós vezetőknek, hogy a bankokból való tőkekivonás nagyon veszélyes jelenség lehet az régió számára, és Európa nyugati felének is érdeke, hogy együttműködjenek ebben a kérdésben Közép-Európával – tért ki az uniós tervek egy másik részére Szijjártó Péter.
Az elkövetkezendő két évben nagyon fontos terület lesz a külpolitika

Megerősítette: több gazdasági eszköz szóba jöhet ebben az együttműködésben, ezért  Van Rompuy urat most azzal bízták meg,hogy a júniusi EU-s csúcsra egy olyan akciótervet hozzanak létre, melyben ezeket a növekedésösztönző lépésekre vonatkozó döntéseket meg lehet hozni, úgy mint az EBRD-tőkeemelés, vagy a  fiskális paktum ügye - ennek egyik része a tőkekivonással kapcsolatos kérdés, akárcsak a fordított áfa minél gyorsabb és egyszerűbb engedélyezése.
A csúcs egyik leginkább középpontba kerülő eseményéről, a francia-német tengely „csikorgásáról” csak annyit tudott elmondani Szijjártó Péter: a tegnapi ülésen mindenki a saját céljait mondta el, ebből Rompuy-nak kell egy akciótervet elkészítenie. Valóban felmerült az euró és a projektkötvények ügye, amikre Hollande tett javaslatot, de meglátjuk, júniusra milyen döntési alternatívák készülnek el – foglalta össze a csúcsot a miniszterelnök szóvivője.
A jövőjével kapcsolatban elmondta: az elkövetkezendő két évben nagyon fontos terület lesz a külpolitika, még nagyobb szerepe lesz a nemzetközi ügyeknek, mint volt. Ezért  a miniszterelnök külügyi, külpolitikai, külgazdasági stratégiájának a végrehajtása és gondozása lesz a feladata Szijjártó Péternek. Egy példát említve úgy fogalmazott: közre kell működni a nagy, munkahelyteremtő beruházások megvalósításában is. Mint mondta, ez részint külügyi, részint külgazdasági feladat. A kommunikációs rendszer újragondolása is folyamatban van. De személyi döntésekről, ha lesznek, mindenképp lesz bejelentés – zárta az államtitkár.
(hirado.hu - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: