2012. május 14., hétfő

Magyar delegáció tájékozódott Bolíviában Tóásó Előd ügyéről

Magyar delegáció tett háromnapos látogatást a héten La Pazban, hogy a fogva tartott Tóásó Előd ügyéről tájékozódjon; a küldöttség tagjai Gulyás Gergely (Fidesz) országgyűlési képviselő és Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi külügyi hivatalvezetője volt - tájékoztatta a Külügyminisztérium sajtó főosztálya vasárnap az MTI-t.


Ismertették, a Gulyás Gergely kezdeményezésére és Martonyi János külügyminiszter megbízásából indult delegáció célja az volt, hogy a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt felkeressék, továbbá hogy az ellene folyó büntetőeljárás ügyében illetékes politikusokkal, diplomatákkal és ügyvédekkel konzultáljanak.
  
A látogatásnak külön aktualitást ad, hogy "Bolívia most már saját törvényeit is figyelmen kívül hagyja, és továbbra sem engedi szabadon az immár három éve fogva tartott Tóásó Elődöt" - hangsúlyozták - fogalmazott a szaktárca. Az út előkészítésében közreműködött a Külügyminisztérium amerikai főosztálya, Magyarország Buenos Aires-i nagykövetsége és Bartos Miklós Andrés Esteban, Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja - közölték.
  
A tárca kiemelte, a küldöttség a szerdától péntekig tartó út alatt meglátogatta Tóásó Elődöt, tárgyalt ügyvédjével, Gianni Pradoval, ellenzéki szenátorok és parlamenti képviselők csoportjával, Kenneth Bell-lel, az EU bolíviai képviseletének vezetőjével, Fernando Riverával, az úgynevezett Ministerio Publico - peres ügyekben az állam érdekeit képviselő kormányzati szerv - illetékes ügyvédjével, Danny Racikottal, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának bolíviai képviselőjével, valamint Carlos Mariacával, Tóásó Előd új ügyvédjével. Részt vettek egy bírósági tárgyaláson is, amelynek témája az úgynevezett terrorizmus-ügy népi ülnökeinek kiválasztása volt - tették hozzá.
  
A Külügyminisztérium a Tóásó Előd-ügy kirobbanásának harmadik évfordulója alkalmából április 19-én kiadott közleményében hangsúlyozta, Magyarország "megad minden jogszerű konzuli és egyéb segítséget a bajba jutott magyar állampolgárnak, és követeli, hogy a bolíviai hatóságok igazságos, átlátható, pártatlan, politikai befolyástól mentes eljárás során hozzanak döntést a büntetőjogi felelősség kérdésében. Ezen felül felhívja a bolíviai kormányt és igazságügyi szerveket, hogy tartsák be saját büntetőeljárási törvényük határidőkre vonatkozó szabályait, és haladéktalanul rendelkezzenek Tóásó Előd szabadlábra bocsátásáról."
  
2009 áprilisában a bolíviai különleges erők felszámoltak egy állítólagos terrorista csoportot Santa Cruz városában, az akció közben életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Euardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Tóásó Előd magyar állampolgárt letartóztatták, a bolíviai hatóságok fegyveres felkelés és terrorizmus vádjával azóta is fogva tartják.
  
Gerardo Prado, Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgárságú Mario Tádic - mindketten Rózsa csoportjának tagjai voltak - védőügyvédje korábban úgy nyilatkozott, hogy "a pernek már el kellett volna évülnie, hiszen ezt mondja ki a bolíviai büntetőeljárási kódex 133. cikke, amely szerint a feljelentést követő három éven belül be kell fejezni a pert".
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: