2012. május 16., szerda

Jelentősen nőtt a határontúliak oktatási támogatása

A magyar költségvetés nehéz helyzete ellenére az oktatási ágazat jelentősen tudta növelni a külhoni magyaroknak szánt támogatásokat az elmúlt két évben - írta az oktatási államtitkárság a kormány megalakulásának közelgő második évfordulója alkalmából az MTI-hez eljuttatott összegzésében.


A tájékoztató szerint az államtitkárságnak a külhoni magyarokat érintő 2012-es támogatási kerete a fejezeti kezelésű előirányzatokon összességében 965,1 millió forint, szemben a 2010-es 632,5 millió forinttal.
  
A magyarországi felsőoktatási intézmények kihelyezett képzéseinek többlettámogatásával és a külhoni hallgatóknak adományozott miniszteri és egyéb ösztöndíjakkal együtt ez az összeg meghaladja a 1,1 milliárd forintot.
  
A közlés szerint a tárca külhoni magyarokkal kapcsolatos politikájának lényege a kisebbségben élő magyar értelmiség létszáma megtartásának, illetve növelésének segítése a minisztérium eszközeivel, e közösség szellemi fejlődésének előmozdítása, továbbá a magyar kisebbség magyarságtudatának, magyar anyanyelvének és anyanyelvi kommunikációjának, oktatásának, kultúrájának, identitásának megőrzése. E célok a határon túli magyar közoktatás és felsőoktatás fejlesztésével, a szomszédos államokban élő magyarok elsősorban szülőföldi, illetve magyarországi tanulmányainak támogatásával és a határon túli magyar szervezetekkel való kapcsolattartással, az e tevékenységben hatékonyan részt vevő szervezetek támogatásával valósíthatók meg.
  
Kiemelték: a tárca az elmúlt két évben több mint száz, a külhoni magyarság által szervezett külföldi programon, konferencián, tárgyaláson és egyeztetésen képviselte a külhoni magyarság érdekeit.
  
Az erőforrás-minisztérium munkatársai részt vesznek, illetve aktívan közreműködnek valamennyi, a szomszédos országokkal közösen létrehozott kisebbségi vegyes bizottságban, a Magyar Állandó Értekezletben és annak szakbizottságaiban, a Nemzetpolitikai Tárcaközi Bizottságban, továbbá a Szülőföld Alap jogutódjának, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a döntéselőkészítő kollégiumában is.
  
Az államtitkárság összegzésében kitért arra, hogy a nemzeti összetartozás napjáról országgyűlési határozat rendelkezik, ebben azt a feladatot adták a kormánynak, hogy készítse elő egy új iskolai emléknap bevezetését már a jelenleg folyó tanévben. Az emléknap a trianoni döntésről való megemlékezésen kívül a Kárpát-medencei magyar testvériskolai és diákközösségi kapcsolatok elmélyítését is szolgálja.
  
A kormány ezzel kapcsolatos, Határtalanul! programjának lényege, hogy valamennyi, a közoktatásban tanuló magyar fiatal legalább egyszer a magyar állam támogatásával eljusson a szomszédos országok magyarlakta területeire, és cserekapcsolatok keretében minél több külhoni magyar diák juthasson el Magyarországra. Az idén e célra 500 millió forint áll rendelkezésre és csaknem 15 ezer középiskolás vehet részt külhoni tanulmányi kirándulásokon.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: