2012. május 19., szombat

"Minél hamarabb elkezdődnek a tárgyalások, annál jobb"

Minél hamarabb, elkezdődnek a tárgyalások az IMF-fel annál jobb – mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, tárca nélküli miniszter-jelölt Az Estében. Hozzátette: én abban bízom, hogy nyár elején vagy közepén el fognak kezdődni a tárgyalások, de a választ majd Washingtonban és Brüsszelben fogják megadni. Varga Mihály véleménye szerint a hosszú előkészítő szakasz után egy rövidebb tárgyalási időszak lesz.
Varga Mihály az m1 esti műsorában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány elsősorban egy biztonsági hálóra, egy elővigyázatossági hitelmegállapodásra törekszik. Hozzátette: azt egyelőre nem tudjuk, hogy az IMF-nek milyen feltételei vannak. A miniszter-jelölt közölte: bízik abban, az IMF megérti, hogy Magyarország szempontjából ennek mi a jelentősége, és viszonylag hamar dűlőre tudunk jutni.
Varga Mihály Az Estében kitért arra is, hogy a következő hetekben tárgyal Fellegi Tamással, megtörténik majd az átadás-átvétel, s akkor egyeztetnek arról is, hogy a korábbi tárgyalásokon milyen feltételek merültek fel.

„Mi tartjuk magunkat ahhoz, hogy Magyarországnak a biztonsági hálóra van szüksége, a piacokról szeretnénk finanszírozni magunkat a jövőben is, de tudjuk, hogy egy biztonsági hálóval jelentős mértékben csökkenhetnek a kamatok és a kamatfelárak” – magyarázta.

A miniszter-jelölt megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy a piaci elvárások a 15 milliárd eurós, 3 éves hitelmegállapodást tennék szükségessé.

Arra a kérdésre, miért gondolja azt a kormány, hogy az év közepétől javulás következhet be az euróövezetben, Varga Mihály közölte: Berlinben azt gondolják, hogy az év második fele jobb lehet, és Magyarország szoros szálakkal kötődik a német gazdasághoz. „Nekünk sajnos Németországgal van egy együtt sírunk, együtt nevetünk pozíciónk, s Németországban ma azt feltételezik, hogy az első félév gyengébb növekedése után a második félév egy erősebb növekedést hozhat, ezért a második félév a magyar gazdaság szempontjából is jobb lesz” – mondta.

A gazdasági csúcstárca szétbontását sajtótalálgatásnak nevezte. Úgy vélte: az önálló Pénzügyminisztériummal elkülönülhet a fiskális politika és a gazdaságfejlesztés. De - tette hozzá - a gazdaság jelenlegi helyzetét nem ennek hiánya okozza. Hozzátette: az elmúlt két évben nagy munkát végzett a Nemzetgazdasági Minisztérium, ebből kell kihozni azt a többletet, amely a gazdasági növekedés beindításához kell. 
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: