2012. május 16., szerda

Martonyi argentín segítséget kért Tóásó ügyében

Martonyi János külügyminiszter az argentin fél segítségét kérte a Bolíviában fogva tartott magyar állampolgár, Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezéséhez, amikor hétfőn Buenos Airesben találkozott Héctor Timerman argentin külügyminiszterrel - közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.


Argentin részről megértően fogadták a magyar diplomácia vezetőjének kérését. A tárca emlékeztet, hogy Martonyi János 2011 márciusában és 2012 januárjában levelet intézett bolíviai partneréhez, tájékoztatást kérve az események állásáról, de az ügyet érdemben előmozdító választ nem kapott.

A hétfői Buenos Aires-i találkozón Martonyi János és Héctor Timerman a kétoldalú kapcsolatokat áttekintve megállapította, hogy számos kiaknázatlan lehetőség rejlik az együttműködés fejlesztésében, különösen a gazdasági kapcsolatok területén. A magyar miniszter tájékoztatta argentin partnerét a budapesti kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseiről és az Európai Unió gazdasági-pénzügyi erőfeszítéseiről. A közlemény szerint érintették Argentínának a G20-as együttműködésben szerzett tapasztalatait, valamint az ENSZ reformjának kérdéseit.

Új lendületet kaphat a magyar-argentín együtműködés

Martonyi János magyarországi látogatásra hívta meg Timermant, és megerősítette, hogy Argentína elnöke, Cristina Elisabet Fernández de Kirchner is érvényes meghívással rendelkezik. A tárca közleménye emlékeztet, hogy egykor Argentína volt Magyarország egyik legjelentősebb tengerentúli kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom azonban tavaly már alig 40 millió dollár körül alakult, igaz jelentős magyar többlettel.

A gazdasági együttműködésnek új lendületet adhat az az együttműködési megállapodás, amelyet a 2012 márciusi budapesti Magyarország-Latin-Amerika Fórum alkalmával írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az argentin exportösztönző intézmény, az ExportAr. Hasonló eredményt várnak a jelenleg tárgyalás alatt álló kétoldalú gazdasági együttműködési egyezménytől is.

Az argentínai magyarság komoly szerepet játszik a kétoldalú kapcsolatokban

A hétfői külügyminiszteri találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a tudományos és technológiai együttműködés komoly értéket képvisel; a kilencvenes évek óta 65 közös projekt valósult meg. A jövőben hatékonyabban kívánják kihasználni az Európai Unió 7. Kutatási-, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramja által nyújtott lehetőségeket.

A külügyminiszterek megállapították, hogy az argentínai magyarság komoly szerepet játszik a kétoldalú kapcsolatokban. A felek megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy milyen intézményközi kapcsolatépítéssel lehet erősíteni a két állam viszonyát - közölte a tárca. Martonyi János a találkozót megelőzően megkoszorúzta Raoul Wallenberg Buenos Aires-i emlékművét. A nap folyamán a magyar külügyminiszter megnyit egy Wallenberg-kiállítást is. A magyar külügyminiszter a közelmúltban meghirdetett globális külpolitikai nyitás jegyében utazott Latin-Amerikába, útjának első állomása Buenos Aires.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: