2012. május 19., szombat

Balog: Átláthatóbb egészségügyi rendszert kell teremteni



A cél, hogy ne legyenek kiskapuk, hátsó utak, hanem mindenki számára nyilvánvaló legyen, hogy hol, mikor, mennyiért, milyen gyógyításban részesülhet – jelentette ki az egészségügyi rendszerrel összefüggésben Balog Zoltán csütörtökön. Az emberi erőforrás miniszter a tv2 Mokka című műsorában emellett beszélt az Erzsébet-utalványról, valamint az új Nemzeti Alaptantervről is.


 
 Az az iszonyatos szegénység, ami ma Magyarországon bizonyos társadalmi rétegekben, vidékeken, etnikai csoportokban van, talán nem az elmúlt két évben jött létre – jelentette ki Balog Zoltán. Az emberi erőforrás miniszter ugyanakkor megjegyezte: nem szeretne visszafele mutogatni, mert ez régóta húzódó probléma hazánkban.
 
 

Az állam ad valamit a családoknak, gyerekeknek, mert úgy gondolja, hogy olyan kiszolgáltatott helyzetben vannak, hogy segíteni kell rajtuk – hangsúlyozta az Erzsébet- utalvánnyal összefüggésben. Mint mondta, ha ezt a juttatást kötött formában adják, akkor összekötnek egy szociálpolitikai célt egy gazdaságpolitikai céllal. Vannak olyan családok ma Magyarországon, ahol a gyermekeket meg kell védeni a szülőkkel szemben. Ha az ilyen szülő nem készpénzt kap, hanem mondjuk tanszerekre, élelmiszerekre és gyerekruhákra fordíthatja ezt az összeget, akkor a következő generációt megmentjük az előző generáció káros, rossz hozzáállásától – szögezte le.

Az egészségügyi rendszerről szólva elmondta, az átláthatatlanság bizonytalanságban tartja a pácienseket. Az átláthatóság mindig igazságosabbá teszi a rendszert, finanszírozhatóbbá és hatékonyabbá – jelentette ki. Úgy fogalmazott, a meglévő kapacitások és igények felmérésével látni fogják, hogy ezeket miként lehet összeegyeztetni úgy, „hogy ne legyenek kiskapuk, hátsó utak, hanem mindenki számára nyilvánvaló legyen, hogy hol, mikor, mennyiért, milyen gyógyításban részesülhet”.

Az új Nemzeti Alaptantervről szólva leszögezte: a dokumentumban megfelelő hangsúlyt kap a magyarság története, hagyományai, és megfelel a XXI. század előírásainak. Végre mindenki tanulni fogja a Magyarországon élő nemzetiségek történetét is – húzta alá.
(tv2.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: