2012. május 19., szombat

Navracsics Tibor az orosz igazságügyi miniszterrel tárgyalt

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Alekszandr Konovalov orosz igazságügyi miniszterrel tárgyalt csütörtökön Szentpéterváron.


A kétoldalú megbeszélésre a szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórum keretében került sor. Navracsics Tibor az MTI-nek elmondta: az orosz igazságügyi tárca vezetőjével a 2011-ben aláírt magyar-orosz igazságügyi együttműködési megállapodásban foglaltak megvalósítását tekintették át. Példaként említette, hogy a jogi segítségnyújtás kérdéseiről orosz szakemberek folytattak azóta eszmecserét Budapesten. A miniszter sikeresnek minősítette az együttműködést az orosz partnerekkel. Hozzátette, hogy a szentpétervári II. Nemzetközi Jogi Fórumon is ennek keretében vesz részt.
  
Navracsics Tibor kiemelte, Alekszandr Konovalovval megállapodtak arról, hogy amennyiben az orosz fél folyamattá bővíti a szentpétervári tanácskozást, "Magyarország kész helyet adni a tekintélyes nemzetközi fórumnak". A magyar politikus szerdán Finnországból érkezett Szentpétervárra, s a fórum plenáris ülését követően még csütörtökön hazautazik.

A "21. század jogpolitikája: új kihívások a globalizáció tükrében" címmel csütörtökön kezdődött és szombatig tartó tanácskozáson az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia igazságügyi miniszterei, tekintélyes nemzetközi és orosz szakértők is részt vesznek. Az orosz igazságügyi miniszter a tanácskozást megelőzően azt nyilatkozta: szeretnék ha ez a 2011-ben életre hívott rendezvény a Davosi Világgazdasági Fórumhoz hasonlóvá válna. A Konovalov által "Jogi Davosnak" elnevezett tanácskozást Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, korábbi elnök nyitotta meg. Az orosz kormányfő egyebek közt arra figyelmeztetett, hogy az országok belügyeibe való külső beavatkozás, a kollektív büntetőintézkedések bevezetése és a más államok területén zajló katonai műveletek regionális háborúhoz és akár nukleáris fegyverek alkalmazásához vezethetnek.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: