2011. november 10., csütörtök

A Külügyminisztérium nem sokkal ezelőtt arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy reggel fél nyolckor Hurghadából az egyiptomi buszbaleset újabb öt


Nagy kérdés, hogy a jövő évi 1,5 százalékos gazdasági növekedés tartható-e - mondta kedden az InfoRádiónak a kormányszóvivő. Giró-Szász András hozzátette: az eva kivezetésére az adórendszer egyszerűsítése és a makrogazdasági sarokszámok tartása miatt van szükség.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetése egyszerűbbé teszi a rendszert, hiszen nem kétféle adózás lesz így a vállalkozásoknál, hanem egyféle - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a kormányszóvivő.

Giró-Szász András hozzátette, az az adókörnyezet, amelyben létrejött az eva, már nagy mértékben megváltozott: egyszerűsödött és csökkent, ez is indokolja az adótípus megszüntetését.

Ennek járulékos eredménye az lesz, hogy az államháztartás számára többletforrásként jelentkező bevételek hozzájárulnak a költségvetés sarokszámainak megtartásához - emelte ki a szóvivő, aki szerint az adóbevételek csökkenését firtató elemzések az áfából és az iparűzési adóból származó bevételekkel számoltak, de nem szabad elfelejteni, hogy a vállalkozások nyereségadót és osztalékadót is fizetnek.

Hangsúlyozta, hogy legalább 50 milliárd forint bevétellel kalkulálhat a költségvetés az eva megszűnésével is.

Arról, hogy másfél százalékos növekedéssel számol a költségvetés, Giró-Szász András elmondta: egy hónappal ezelőtt nyújtotta be a büdzsét Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, "azóta rengeteg minden történt Európában", Németország is Franciaország is korrigálta növekedési számait.

Nagy kérdés, hogy tartható-e a másfél százalékos növekedés - ismerte be a kormányszóvivő.

(inforadio.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: