2011. november 23., szerda

Gátat szabnak a "vevőcsalogató" termékeknek

Kormánypárti képviselők azt javasolják, hogy a parlament rögzítse a tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló szabályozásban: a kereskedő a saját előállítású termékeit nem adhatja el az üzemi költségeket is tartalmazó önköltségi ár alatt a vásárlóknak. Indítványuk újdonsága az, hogy az önköltségi árnak ezentúl az üzemi költségeket is tartalmaznia kellene.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fideszes és KDNP-s politikusok kedden terjesztették az Országgyűlés elé a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény módosítására tett indítványukat. A módosított passzus úgy szólna, hogy tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül "a terméknek (...) a beszállító által számlázott átadási ára, illetve a kereskedő általi saját előállítás esetén az üzemi általános költségeket is tartalmazó önköltségi ára alatt történő forgalmazása" a végső fogyasztónak. Az újdonság az üzemi költségek beiktatása az önköltségi árba.

A képviselők javaslatuk indoklásában azt írták, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket előállító kereskedők meglétük óta "rendkívüli és indokolatlan versenyelőnyt élveznek" a többi terméket előállító vállalkozással szemben, mivel alapvetően nem a saját előállítású termékek kereskedelméből kell megélniük.

Az önköltségi ár alatti értékesítés tilalmának bevezetésével a törvény már korábban igyekezett gátat szabni annak a kedvezőtlen tendenciának, hogy a saját terméket előállító kereskedelmi láncok indokolatlan árelőnyt élvezzenek, ám kiderült, hogy a kereskedők a saját előállítású termékeik esetében az úgynevezett szűkített önköltséget alkalmazták, amely nem tartalmazza az üzem működésével összefüggő költségeket - például az üzem világítását, fűtését, az ügyviteli költségeket -, így az nem mutatja ki a tényleges ráfordításokat, nem hasonlítható a beszállító vállalkozások teljes önköltségéhez - hívták fel a figyelmet, hozzátéve: ebből az következik, hogy a kereskedők a saját előállítású termékeiket a valós költségeknél olcsóbb fogyasztói áron forgalmazzák, és vevőcsalogatóként alkalmazzák azokat.

A Fidesz-KDNP-s javaslat szerint ezért az önköltségi árnak az általános üzemi költségeket is tartalmaznia kellene, ezzel "biztosítva az indokolatlan versenyelőny megszüntetését, a beszállítók védelmét". A törvénymódosítás a kihirdetését követő 10. napon lépne hatályba azzal, hogy a rendelkezését a hatálybalépés után esedékes szerződéses szolgáltatásokra kellene alkalmazni.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: