2011. november 23., szerda

"Visszautasítjuk a szlovákiai magyarság megfélemlítését"

Németh Zsolt parlamenti államtitkár 2011. november 22-én behívatta Peter Weiss szlovák nagykövetet a Külügyminisztériumba - közölte a tárca kedd délután.


Mint írják: az államtitkár a megbeszélésen leszögezte: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a szlovák Belügyminisztérium november 18-i bejelentését, mely szerint Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát. Továbbá az eljárást az Európai Unió alapértékeivel ellentétesnek tartják, és a leghatározottabban visszautasítják a szlovákiai magyarság megfélemlítését.

A közleményben kitérnek arra is, hogy Magyarország érvényesíti alkotmányos kötelezettségét a határon túli magyarok iránt, így minden rendelkezésére álló belső, kétoldalú és nemzetközi jogi lépést támogatni kíván annak érdekében, hogy a jogfosztott személy visszakaphassa jogát arra, hogy a szülőföldjén boldogulhasson, továbbá hogy a diszkriminatív jogszabályt ne érvényesítsék és a demokratikus jogelveknek megfelelően módosítsák.

Végül a tárca azon reményének ad hangot, hogy az állampolgársági ügy nem válik a megkezdődött szlovák választási kampány témájává, és bíznak benne, hogy a biztatóan alakuló kétoldalú kapcsolatokat mindez nem veti vissza.



(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: