2011. november 22., kedd

"A főváros számít az egyetemi ifjúságban rejlő innovatív erőre"


Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn Tarlós István főpolgármester a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, a Semmelweis Egyetemmel és a Budapesti Corvinus Egyetemmel.

A főpolgármester beszédében érthetetlennek nevezte, hogy az előző városvezetés nem kereste meg soha a Budapesten működő egyetemeket. Mint mondta, mulasztásnak tartja, ha a főváros nem használja ki a rendelkezésre álló kutatási eredményeket, döntéseiben nem támaszkodik az egyetemek tudására. Tarlós István szavai szerint a főváros nagymértékben számít az intézmények szellemi kapacitására és "az egyetemi ifjúságban rejlő innovatív erőre".

Szólt "a tudomány világtérképének" átrendeződéséről is. "Földrajzi és hatalmi szempontból ez azt jelenti, hogy a tudományos világ korábbi centrumai mellett ma új régiók, városok követelnek maguknak helyet a térképen" - mondta a városvezető, hozzátéve: ahhoz, hogy Budapest Közép-Európa tudományos központja legyen, erős fővárosra van szükség.

Kitért arra is, hogy a Budapesten működő egyetemek a hazai felsőoktatásban, tudományban, kulturális életben betöltött szerepen túl új kapcsolati lehetőségeket is hoznak a fővárosba. Az együttműködési területek között említette az egészségügyet, a környezetvédelmet, az informatikát, a szociális területet, illetve a közgazdaságtant.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora arról számolt be, hogy intézményében háromezer külföldi tanul, ők "tartós turisták" Budapesten. Szavai szerint a főváros és az egyetem egymásra van utalva. A rektor megemlítette az egészségügyi terület feladatait is.

Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora a XI-XII. századi városi életről és ezzel párhuzamosan az egyetemek virágzásáról beszélt. Kiemelte azt is, hogy az alma mater nem pusztán a hallgatók ismereteit növelte, hanem sajátos környezetet, otthont adott.

Mészáros Tamás, a Corvinus egyetem rektora fontos lépésnek nevezte az együttműködési megállapodást. Mint ismertette, konkrét együttműködési területekben gondolkodik, egyebek mellett a városkép alakulása, közös konferenciák, projektmenedzser-képzés kapcsán.

A főpolgármester korábban hasonló megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémiával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával.

Nincsenek megjegyzések: