2011. november 22., kedd

Lázár: Mindent meg kell tenni az emberek biztonságáért + videó

A kormánynak nem lehetősége, hanem kötelessége mindent megtenni az emberek biztonsága érdekében és azért, hogy finanszírozható legyen az ország, illetve hogy a társadalom azt érezze, a gazdasági növekedés haszonélvezője lehet, nem pedig az elszenvedője jelentette ki hétfőn Lázár János a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV Rájátszás című műsorában.

Ha végignézzük az elmúlt másfél év gazdasági történéseit, akkor az elmúlt húsz év legnagyobb sikerét könyvelhetjük el: a bankokat, multinacionális vállalatokat, energiaszolgáltatókat, biztosítótársaságokat be tudtuk vonni a közteherviselésbe. Ha ez nincs, a nyugdíjasoknak és a gyereket nevelőknek kellett volna több adót fizetniük – jelentette ki Lázár János.


Lázár János a Hírtv Rájátszás című műsorában

Arra a kérdésre, valóban élesbe fordult-e Magyarország leminősítésének kockázata múlt hét csütörtökön, a Fidesz frakcióvezetője úgy válaszolt: Európa helyzete kezd élesbe fordulni. Az utóbbi hetekben „kormányok jöttek és mentek”– fogalmazott Lázár hozzátéve, vannak bajban vergődő európai országok, mint például Olaszország, Görögország, Spanyolország, Írország, vagy Portugália.

A 2012-es legfontosabb gazdasági cél, hogy 1-1.5 százalékos növekedést tudjunk produkálni – mondta Lázár János. Kitért rá, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arra kapott felhatalmazást az elmúlt hetekben Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a gazdasági növekedést garantálja, most pedig egy baleseti biztosítást szándékozik kötni a kormányzat, a miniszter javaslatára a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Ennek kapcsán arról beszélt, ha fontos az, hogy az emberek biztonságban legyenek 2012-ben, az ország gazdasági élete pedig növekedjen, akkor – mint mondta – mindenféleképpen megfontolás tárgyát kell képezheti egy ilyen lépés. Meg kell hallgatni az IMF ajánlatát – tette hozzá.

A fideszes politikus hangsúlyozta, hiba lenne presztízskérdést csinálni abból, a gazdasági növekedést milyen eszközökkel lehet garantálni. Az embereket nem az IMF érdekli, hanem az, mennyi a forint és az euró árfolyama, a kormánynak pedig nem lehetősége, hanem kötelessége mindent megtenni az emberek biztonsága érdekében és azért, hogy finanszírozható legyen az ország, illetve hogy a társadalom azt érezze, a gazdasági növekedés haszonélvezője lehet, nem pedig az elszenvedője – mutatott rá Lázár.

A kormánypárti képviselőcsoport vezetője felhívta a figyelmet, különbséget lehet tenni a 2008-as, IMF megállapodás, a 2010-es ajánlat és a mostani helyzet között. Egy évvel ezelőtt a szervezet olyan ajánlatot tett, ami vállalhatatlan volt, ezért nem jött létre megállapodás. Lázár elmondta, a mostani helyzetben egyfajta baleseti biztosítást kötne a kormányzat, annak érdekében, ha valami komoly baj történne Európában, legyen egy biztonsági háló.

Lázár János emlékeztetett, az elmúlt másfél évben a piacokról finanszíroztuk magunkat, a következő években is ezt tervezzük. Hozzáfűzte, az államadósság, a hitelek biztosítása a hazai eszközökön túl a nemzetközi befektetők bizalmán múlik; ennek a bizalomnak a megerősítését szolgálja az IMF-fel való megállapodás. A politikus előre bocsájtotta, a tárgyalások várhatóan el fognak húzódni, de a kormány olyan egyezséget fog kötni, ami ennek az országnak az előnyét szolgálja.

A Fidesz frakcióvezetője arról is szólt, a kormány kiemelten fontosnak tartja a devizahitelesek ügyét. A több mint egymillió devizahiteleset nem hagyhatjuk az út szélén; ez a legfontosabb politikai krédója a Fidesz képviselőcsoportjának – jelentette ki Lázár János.

Az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) érintő változások kapcsán a kormánypárti képviselőcsoport vezetője arról beszélt, a kormány jövőre megvizsgálja az általányadózás lehetőségét. Kifejtette, 2012-ben megmarad az eva, ám ennek mértéke - a költségvetési bevételek növekedése érdekében – 30-ról 37 százalékra módosul.

Az új Alaptörvény átmeneti rendelkezéseivel kapcsolatban Lázár János elmondta, Rogán Antallal együtt azt javasolják, az elmúlt 21 évet le kell zárni. A politikus utalt rá, a környező országok adott esetben gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából azért is lehettek sikeresebbek hazánknál, mert pontot tudtak tenni a múltra és felelősségre tudtak vonni sokakat azok közül, akik Közép-Európában a kommunizmus rémtetteit elkövették. Ez Magyarországon elmaradt, de ezt a tisztázást mindenképpen meg kell tenni - hangsúlyozta a frakcióvezető.

(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: