2011. november 20., vasárnap

"A nemzetpolitikának reálpolitikának is kell lennie"

Ha a romániai magyar közösség hallatni akarja hangját a politikában, képviselőinek a következő választások eredményeként is be kell kerülnie a román parlamentbe, ezt célt nem lehet félvállról venni, nem lehet másodlagosnak tekinteni - mondta az MTI kérdésére válaszolva pénteken Kovásznán Németh Zsolt.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ezen a napon a kovásznai születésű Fábián Ernő közíró, kritikus halálának 10. évfordulója alkalmából rendezett szoboravatón, emlékkonferencián és könyvbemutatón vett részt a székelyföldi városban. Ünnepi beszédében az államtitkár Fábián Ernő szellemi munkásságát a mai közélet szempontjából is tanulságosnak nevezte. Az egykori tanár, író és közíró a mai magyar közélet eszmerendszerének is meghatározója volt - mondta. "Például azt is tőle tanultuk - mondta Németh Zsolt -, hogy a nemzetpolitikának egyben reálpolitikának is kell lennie". Fontos, hogy párbeszéd legyen magyar és magyar között, hogy 'egyezve lássuk a nemzet fiait és lányait', és az is fontos, hogy kibontakozzék a dialógus a román többségi nemzetnek az őszinte eszmecserére kész köreivel - hangsúlyozva a szónok. Nem nagy, hangzatos és könnyes szavak, hanem a társadalmi és politikai folyamatokat értelmező és elemző realitásérzék, az abból fakadó elkötelezett, a mozgásteret teljesen kihasználó, azt akár bővíteni is képes aktív politikai cselekvés az, amely nemcsak retorikai szinten, hanem valóságosan is szolgálja a magyarság megtartását - szögezte le Németh Zsolt.

Az ünnepség után az MTI-nek arra a kérdésére, miszerint látja-e esélyét a jövő évi romániai választásokon a romániai magyarság különböző szervezetei közötti összefogásnak, Németh Zsolt úgy fogalmazott: az erdélyi magyaroknak kell eldönteniük, hogy milyen keretek között vesznek részt a választásokon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az erdélyi magyarság számaránya "nagyon közel van a bejutási küszöbhöz", ezért ha egy ilyen közösség hallatni akarja hangját a politikában, be kell kerülnie a román parlamentbe. "Ezt célt nem lehet félvállról venni, nem lehet másodlagosnak tekinteni, ezért bízom abban, hogy az erdélyi magyar politika meg fogja találni az együttműködésnek és az egységnek a megfelelő formáját" - mondta a politikus.

Az MTI tudósítója utalt arra, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román többségű szenátusa olyan egyetemi chartát fogadott el, amely nem teszi lehetővé az önálló magyar tagozat létrehozását. Az erre vonatkozó kérdésre Németh Zsolt hangsúlyozta: a magyar oktatás biztosítása az óvodától az egyetemig az egyik legfontosabb magyar közösségi cél.

A marosvásárhelyi magyar oktatási vonal megteremtése összhangban van az ígéretesen alakuló oktatási szabályozással Romániában, ilyen szempontból a legnagyobb elismerést érdemli az új oktatási törvény - tette hozzá. "Bízunk abban, hogy ha egy országban elfogadnak egy törvényt, azt végre is hajtják, helyi vagy adott esetben szűk pártpolitikai érdekek nem akadályozhatják meg a törvény adta lehetőségek gyakorlását" - szögezte le a külügyi államtitkár.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: