2011. november 20., vasárnap

Luxemburgban tárgyalt Prőhle Gergely

Luxemburgban tárgyalt pénteken Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a magyar-luxemburgi kétoldalú kapcsolatok dinamizálásáról.

Mint az MTI-nek elmondta, ezt az is szükségessé tette, hogy Magyarország gazdasági okokból bezárta luxembourgi misszióját. Most a helyettes államtitkár találkozott a külügyminiszteri szint alatti teljes luxemburgi külügyi vezetéssel, valamint az ottani parlament külügyi bizottságával. Megegyeztek abban, hogy 4-6 havonta megismétlik ezeket a konzultációkat. A válság időszakában - hangsúlyozta a magyar helyettes államtitkár - jelentős érdek fűződik az európai ügyek megvitatásához is, és Magyarország számára különösen hasznos, ha az európai ügyekben nagy tapasztalatokkal rendelkező Luxemburggal folytat eszmecserét. "Mi nagyon érdekeltek vagyunk a befektetés ösztönzésében, ők pedig a kereskedelem fejlesztésében" - vázolta Prőhle Gergely a gazdasági együttműködéshez fűződő kölcsönös érdekeltséget. Elmondta, hogy a jövő év kora nyarán Luxemburgban a kamarák rendezvényt szerveznek a magyarországi befektetési lehetőségekről és általában a gazdasági keretfeltételekről. "Igyekszünk ezt összekötni egy magas szintű, feltehetően köztársasági elnöki látogatással" - tette hozzá.

A magyar külügyi illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy 2013-ban Luxemburg fogja ellátni a Benelux-országok közötti együttműködési intézményrendszer, Magyarország pedig a Visegrádi Csoport soros elnöki tisztét. Pénteki megbeszélésein szó volt arról is, hogy akkorra igyekeznek a két országcsoport közötti, jól bevált konzultációs mechanizmushoz komoly napirendtartalmat szervezni. Kitértek az EU-bővítés kérdéseire is. Prőhle Gergely ezzel kapcsolatban megállapította: a bővítés és a luxemburgi társadalmi viszonyok összefüggéseit vizsgálva érzékelhető, hogy a befogadás nem olyan egyszerű folyamat, amilyennek az korábban látszott, és "ez nem hagyja érintetlenül az Európa-politikával kapcsolatos gondolkodást sem".

A magyar helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy a luxemburgi parlament külügyi bizottságában tájékoztatást adott a magyarországi belpolitikai helyzetről, a magyar uniós elnökség eredményeiről, különösen tekintettel a roma stratégiára. Az MTI kérdésére Prőhle Gergely elmondta, hogy megbeszélésein felmerültek a Magyarországgal kapcsolatos időszerű pénzügyi kérdések is. Megítélése szerint "újra és újra" tájékoztatást kell adni Magyarország összetett helyzetéről, arról a kényszerről, hogy egyszerre kell a gazdaságot dinamizálni és az adósságot lebontani. "Van bizonyos alulinformáltság a nyugat-európai közvéleményben a magyarországi gazdaságpolitikai háttérrel kapcsolatban, és minden alkalmat meg kell ragadni, hogy ezeket az ismereteket pótoljuk" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: