2011. november 23., szerda

Háromszáz milliárdos forrás intézmények újjáépítésére

Jövőre mintegy háromszáz milliárdos forrást mozgósítanának arra, hogy újjáépítsék az egészségügyi intézmények nagy részét, míg az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítására összességében negyven milliárdos kerettel számolnak - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hétfő este a Hír TV Rájátszás című műsorában.

Szócska Miklós elmondta: az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének javítására szolgáló mintegy 40 milliárd forintos keretösszeg több részből jön össze. Egyrészt az Új Széchenyi Terv révén 15,5 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre a szakorvosok, szakdolgozók és a szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjára, melynek társadalmi vitája várhatóan december közepén lesz. Ezek mellett az egészségügy funkcionális integrációja révén, az intézmények átvételével megindulnak a gazdasági és klinikai együttműködések, amelyből számításaik szerint tízmilliárdos összeget egészen biztosan vissza tudnak majd forgatni a rendszerbe. Ehhez pedig hozzájön még a népegészségügyi termékadóból befolyó összeg fele, amely reményeik szerint 15 milliárd lesz majd - ismertette az államtitkár.

A népegészségügyi termékadó eredményessége kapcsán úgy fogalmazott: "hozza a várt eredményt". Mint kifejtette: egyrészt az idei évre tervezett 3 milliárd forintból legalább 2,4 milliárd forint biztosan befolyik, másrészt legalább ilyen fontos eredmény, hogy a 70 százalékos sótartalmú levesport a gyártók már átminősítik fűszersóvá. Szócska Miklós ismét leszögezte azt is, hogy a "chipsadó" néven ismertté vált adóból befolyó idei pénzt egy összegben az egészségügyi dolgozók pótlékrendszerébe forgatják vissza még ebben az évben.

Az egészségügy átszervezése kapcsán az államtitkár kifejtette: azt nézik, hogy az egyes ellátási formák területén hol tudják a beteget a legjobban ellátni, ehhez pedig ha kell "átkötik" a területi ellátási kötelezettségeket is. Erre példaként említette Csurgó kistérséget, amelyet már át is soroltak a Nagykanizsai kórházhoz, miután kiderült, hogy az ottani lakosoknak Kaposvár messze van. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kórházak átadás-átvételének munkája intenzíven zajlik, de odafigyelnek arra is, hogy a technikai átadás-átvételből a dolgozók semmit se érezzenek meg. Ezért a kincstárral már most arról tárgyalnak, hogyan folyósítják majd a bért január első napjaiban. Szócska Miklós kiemelte: tudja, hogy a magyar egészségügyben emberi erőforrás krízishelyzet van, így az intézmények átszervezésekor elbocsátásokra semmiképpen, de emberi erőforrás koncentrációra számítani lehet. A Magyar Rezidens Szövetség által meghirdetett mozgalom kapcsán az államtitkár annyit mondott: "a rezidensekkel zöld ágra fogunk tudni vergődni, de nem biztos, hogy ez minden vezetőjükre igaz".

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: