2011. november 22., kedd

A választási rendszer reformja biztosítja a kisebb parlament létrehozását


A Nézőpont Intézet elemzője szerint a választási rendszer reformja biztosítja a kisebb parlament létrehozását, s ezzel teljesíti a Fidesz egyik legfontosabb választási ígéretét; Fodor Csaba az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésében úgy fogalmazott, az új választási rendszert a stabil, egypárti kormánytöbbség kialakításának elősegítése, a rendszer egyszerűsítése, a kisebbségi és a határon túli magyarok képviseletének rendezése, a pártok közötti esélyegyenlőség és a választói akarat azonos befolyásának biztosítása jellemzi.

Az elemző szerint azonban nem lehet "rendszerváltásról", legfeljebb újjászervezésről beszélni, hiszen a következő választás is a mostanihoz hasonló alapelvek mentén fog zajlani. A módosítás hangsúlyeltolódásokat eredményez a rendszerben: 46 százalékról 53 százalékra nő az egyéni képviselői mandátumok száma az összes mandátumszámon belül, illetve az egyfordulós rendszer miatt megszűnik a visszalépések "divatja', amely az elmúlt húsz évben számos meglepetés-koalíciót eredményezett.

Fodor Csaba értékelése alapján az új választási rendszert négy szempont jellemzi: a stabil, egypárti kormánytöbbség kialakításának elősegítése, amelyre a tavalyinál kisebb párttámogatottsági különbségek esetén is nagyobb lehetősége lesz a győztesnek a mostaninál; az eddigi bonyolult rendszer részleges egyszerűsítése, továbbá a kisebbségi, illetve a határon túli magyarok képviseletének rendezése.

A Nézőpont Intézet elemzője ide sorolta a pártok közötti esélyegyenlőség, valamint az egyfordulós rendszer révén a választói akarat azonos befolyásának biztosítását is. Álláspontja szerint a nem a teljes országban megtartott második fordulók eddig az újraszavazóknak elméletileg nagyobb beleszólást engedtek a végeredmény kialakításába. Az esélyegyenlőség kérdéséhez tartozik a választókerületek közötti aránytalanságok régóta napirenden lévő rendezése is, amely a törvényjavaslat külön érdeme - tette hozzá.

Az elemző szerint ugyanakkor a parlamenti vita során még számos kérdést kell tisztázni, pontosítani. Fodor Csaba a még rendezendő kérdések közé sorolta a választói névjegyzékbe történő regisztrációt, a nemzetiségi szószoló jogállásának tisztázását, valamint a választókerületek hosszú távú arányosításának eljárását.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: