2011. november 23., szerda

"Garantálni tudjuk Önöknek a nyugdíjak értékállóságát"

Levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnök a magyar nyugdíjasokhoz, amelyben arról tájékoztatja az időseket, hogy 2012-re garantálni tudja a kormány a nyugdíjak értékállóságát, illetve, hogy a gáz, villany, távfűtés, víz és csatornadíjak nem nőhetnek nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak - jelentette ki Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője Iván Lászlóval, a Fidesz Nyugdíjas Tagozatának elnökével közösen tartott közös sajtótájékoztatóján kedden. Iván László ugyanitt nagy eredménynek nevezte, hogy a második Orbán-kormánynak sikerült megóvnia az elmúlt másfél évben a nyugdíjak reálértékét.

Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytatott Iván Lászlóval, az Idősügyi Tanács tagjával, a Fidesz Nyugdíjas Tagozatának elnökével, a találkozón a felek megerősítették a korábbi, 2009-es megállapodásukat, amelyben leszögezték, amennyiben a Fidesz alakít kormányt, nem hajt végre olyan válságkezelő programot, amely a nyugdíjasok vállára többletterheket rakna – mondta Szijjártó Péter.

Ezzel összefüggésben felidézte, a mikor 2010-ben átvették az ország kormányzását, a válságkezelés olyan módját választották, amely a közterheket igazságosan osztotta el.

Mára bizonyossá vált, hogy Magyarországon minden nyugdíjas ember biztonságban érezheti a nyugdíját és nálunk – sok európai országgal ellentétben - idén is sikerült megőrizni a nyugdíjak reálértékét – jelentette ki Szijjártó hozzátéve, mindezt jövőre is garantálják.

A miniszterelnök szóvivője elmondta, 2012-ben 4.2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ezzel jövőre is megőrzik reálértéküket.

Fotók: fidesz.hu

Szijjártó emlékeztetett, 2010 őszén már lezajlott egy konzultáció, amelyben a miniszterelnök a nyugdíjasok véleményét kérdezte. Hozzátette, akkor erre több mint egymillióan válaszoltak – a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsiköltségek befagyasztását jelölve meg legfontosabb feladatként - nagyban segítve a kormány munkáját.

A szóvivő kitért rá, Európa számos országában érik megszorítások a nyugdíjasokat, csökkentik a nyugdíjakat, emelik a nyugdíjkorhatárt. Felhívta a figyelmet, most a bizonytalan hírek időszakában nemcsak arra kell figyelni, hogy a nyugdíjak reálértékét megőrizzük, de meg kell védenünk az idős emberek biztonságérzetét is.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a magyar nyugdíjasokhoz, amelyben arról tájékoztatja az időseket, hogy 2012-re garantálni tudja a kormány a nyugdíjak értékállóságát, illetve, hogy a gáz, villany, távfűtés, víz és csatornadíjak nem nőhetnek nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak. A kormányfő levelét az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság fogja kiküldeni az időseknek. A leveleket a keddi naptól fogva kézbesítik, jövő hét hétfőig mindenkihez el fog jutni – tette hozzá a miniszterelnök szóvivője.


Iván László a Fidesz Nyugdíjas Tagozatának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtónak nagy szerepe van abban, hogy a nyugdíjak körül kialakult rémhíreket eloszlassa.

Emlékeztetett: a Fidesz már ellenzéki évei alatt elkötelezte magát a nyugdíjak reálértékének védelmében, kormányra kerülése után, a nehéz gazdasági helyzet ellenére sikeresen végre is hajtotta ezt a feladatot.


Iván kitért rá, idén novemberben egyösszegű, 6 százalékos nyugdíj-kiegészítést kapnak a nyugdíjasok. Finanszírozni csak kitisztított nyugdíjkasszából lehet – szögezte le Iván László, hozzátéve, a nyugdíjrendszernek nem lesznek vesztesei, a nyugdíjasság ügyét érintő gazdasági háttérrel, a mindennapi élet megélhetési viszonyaival összefüggésben a kormány továbbra sem fogja engedni, hogy a nyugdíjak reálértéke csökkenjen.

Szükségünk van a nyugdíjasokra – folytatta a Fidesz Nyugdíjas Tagozatának elnöke, hangsúlyozva, a nyugdíjasok tapasztalatát, tudását be kell vonni a mindennapi élet tevékeny részébe.


Magyarországot talpra kell állítani minden szektorában, minden vonatkozásában – emelte ki a fideszes politikus.

Nem szüntetjük meg az özvegységi nyugdíjat, nem csökkentjük a nyugdíjakat – szögezte le Iván László.

Arról is szólt, a nyugdíjkorhatár emelésének tekintetében Magyarországon a 2014-ben vezethetik be a 65 éves felső nyugdíjkorhatárt.

***

Orbán Viktor levele a nyugdíjasokhoz

Tisztelt Magyar Nyugdíjas!

Bizonyára emlékszik rá, hogy egy évvel ezelőtt már küldtem Önnek egy levelet. Akkor a 2011-es év nagy kérdéseit próbáltuk közösen megválaszolni. A magyar nyugdíjasok közül több mint egymillióan válaszoltak és osztották meg velem gondolataikat. Azóta is hálás szívvel gondolok arra a bizalomra, amellyel a válaszadók megtiszteltek. Sok nehéz döntéshez kaptam bátorítást.

A hozzám érkező válaszok megerősítettek abban, hogy a kormány egyik legsürgetőbb feladata a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése. Ez nehéz feladat volt, mert a magyar nyugdíjrendszer az előző kormányok hibás döntései miatt az összeomlás szélére került. Ennek ellenére 2011-ben sikerült a nyugdíjak értékét megőrizni.

Azóta eltelt egy év. Ezekben a napokban állítjuk össze a jövő év gazdasági tervét, vagyis a 2012-es év költségvetését. Most már látható, mire számíthatnak az idősek jövőre.

2011-ben a kormány belevágott a nyugdíjrendszer megmentéséhez szükséges változtatásokba, és így 2012-ben már garantálni tudjuk Önöknek a nyugdíjak értékállóságát. Ez azt jelenti, hogy az infláció mértékével, vagyis az áremelkedésekkel arányosan jövőre is növelni tudjuk a nyugdíjakat.

A nehéz európai és magyar gazdasági helyzet ellenére azért van erre mód, mert - a korábbiakkal ellentétben - a nyugdíjkasszába befizetett pénzt teljes egészében a nyugdíjas korúak nyugdíjára fordítjuk. Abból az összegből tehát senki nem vehet el, nem kockáztathatja, nem nyerészkedhet rajta. Így garantálhatjuk a nyugdíjrendszer biztonságát. Mindezt olyan időkben érjük el, amikor az euróválság miatt a legtöbb országban nem tudják tartani a nyugdíjak értékét, sőt, vannak országok, ahol jelentősen csökkentik a nyugdíjakat.

A tavalyi konzultáció során sokan válaszolták, hogy az emelkedő rezsiköltségek egyre inkább elviselhetetlen terhet jelentenek. Ez sarkallta a kormányt arra, hogy megfékezze a rezsiköltségek növekedését. A gáz, a villany, a távfűtés, a víz és csatorna díja tehát nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak.

A tavaly küldött válaszaikból az is kiderült, hogy a rend és közbiztonság javítása is sürgős feladat. Ennek megfelelően büntethetővé tettük a kis értékű lopásokat is, bevezettük a három csapás törvényt a veszélyes visszaeső bűnözőkkel szemben, és az év végére már kétezerrel több rendőr gondoskodik a magyar emberek biztonságáról.

Az én nemzedékem sohasem felejti el az Önök sok évtizedes helytállását, és azt, hogy mennyi áldozatot hoztak értünk a legnehezebb időkben. A mai magyar kormány elkötelezett az idős emberek biztonsága és megbecsülése iránt. Számíthatnak ránk, meg fogjuk védeni a magyar nyugdíjasok érdekeit, és a jövőben is kikérjük az Önök véleményét legfontosabb közös dolgainkban.

Tisztelettel és nagyrabecsüléssel:

Orbán Viktor
miniszterelnök
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: