2011. november 22., kedd

A kabinet két héten belül kialakítja álláspontját a bankszövetség javaslatáról


Két héten belül kialakítja álláspontját a kabinet a bankszövetség devizahitelesekre vonatkozó javaslatáról - mondta Giró-Szász András a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva.

A kormányszóvivő hozzátette: november 18-án megkapta kormány a bankszövetség javaslatcsomagját. Kedden nevezi ki Matolcsy György gazdasági miniszter azt a háromtagú delegációt, amely a kormány képviseletében tárgyal majd a szövetséggel, a delegációt Pleschinger Gyula adó- és pénzügyekért felelős államtitkár vezeti - tájékoztatott.

A Magyar Bankszövetség pénteken közölte az MTI-vel, hogy a szervezet elnöksége - korábbi bejelentésének megfelelően - csütörtökön elküldte a devizában nyilvántartott lakossági jelzáloghitelek adósai helyzetének enyhítésére vonatkozó javaslatát Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részére.

A szövetség közleménye szerint a javaslatcsomag pillérei egyaránt figyelembe veszik a pénzügyi stabilitás és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait, a terhek ésszerű és méltányos megosztásának elvét; a bankszektor részéről jelentős tehervállalást kínálnak. A javasolt intézkedések egyes elemei szorosan összefüggnek, a lakossági devizaadósok széles körére kiterjednek, így a bankszövetség a javaslatcsomag elemeit csak együttesen tekinti kezelhetőnek.

A Magyar Bankszövetség kibővített elnökségi ülése úgy határozott, hogy mindaddig, amíg a kormányzat részéről nincs visszajelzés arról, hogy a javaslatokat elfogadja, a szövetség nem ad tájékoztatást a csomag részleteiről.

(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: