2011. november 23., szerda

Jól halad a sarkalatos törvények elfogadása


A sarkalatos törvények kilencven százalékát már elfogadta az országgyűlés, de várhatóan még idén megtárgyalják a többit is. Ennek érdekében karácsonyig meghosszabbítják az ülésszakot - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter, egyben miniszterelnök helyettes a Kossuth Rádióban. Navracsics Tibor a 180 percben elmondta, hogy a hátralévő törvények között a közpénzügyekkel foglalkozó, az államháztartási rendszert alakító jogszabályok szerepelnek.

Navracsics Tibor azt mondta, a kormányoldalon belüli viták szerinte nem fogják késleltetni a köznevelési, illetve a felsőoktatási törvény parlamenti elfogadását. Az ellentéteket az oktatási elképzelések közötti eltérések okozzák, a vita pedig azt mutatja, hogy egyesek állításaival ellentétben a képviselők mégsem egyszerű szavazógépek.

A miniszterelnök helyettes a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) újrakezdett tárgyalások kapcsán azt mondta, szerinte nem lesz gazdaságpolitikai fordulat. A kormányzat változatlanul a növekedést és a munkahelyteremtést állítja középpontba. Ha a Valutaalappal folytatandó egyeztetések célra vezetnek, akkor azok is a kabinet fő gazdaságpolitikai céljait szolgálják majd – nyilatkozta Navracsics Tibor.

A közigazgatási tárca vezetője a járások kialakítása kapcsán elmondta, azt akarják, hogy a települések „jól érezzék magukat” ott, ahová beosztják őket, de ha ez mégsem így alakul, lehetőség lesz a járásváltásra.

A miniszter szerint nem kell az új választókörzeteknek és a járásoknak egybeesniük, mert előbbinél a népességszám a fontos, utóbbinál inkább a területi elv érvényesül, például fontos a megközelíthetőség szempontja. Navracsics Tibor azt reménytelennek tartja, hogy a két féle beosztási rendszer egybe essen, de szerinte az előfordulhat, bizonyos esetekben például két járás fed le egy választási körzetet. Azon vádakra, hogy az új választási törvény a nagyobb pártoknak kedvez, és a Fidesz be akarja betonozni a hatalmát, politikus azt mondta, ez nem igaz, senki nem tudhatja, hogy a következő voksolás idején, milyenek lesznek a pártok közti politikai erőviszonyok.

A közszférát érintő esetleges jövőbeni létszámleépítésekről szóló híresztelések kapcsán a tárcavezető azt mondta, nehéz értelmezni azt a kérdést, lesznek-e elbocsátások a területen. A közszolgálattól mindig sokan mentek el, nyugdíjazásuk miatt vagy mert megszűntek bizonyos funkciók, de mindig érkeztek is sokan a közszférába. A területen mindig nagy a mozgás - mondta.

(hirado.hu)

Nincsenek megjegyzések: