2011. november 22., kedd

Orbán: Ez egy egységes kormány


Ez egy világos törvény: hazafias nevelést szeretnénk – mondta Hiller István szocialista képviselő azonnali kérdésére adott válaszában hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő Dúró Dóra jobbikos képviselő kérdésére, miszerint koalíciós kormánynak tartja-e a jelenlegi kabinetet úgy válaszolt, a jelenlegi nem koalíciós kormány, hanem egységes kormány. Hozzátette, a pártok között vannak véleménykülönbségek és viták, de ezeket igyekeznek jó javaslatokkal feloldani. Orbán Viktor Gúr Nándor szocialista képviselő azonnali kérdésére adott válaszában úgy fogalmazott, Magyarország a pénzügyi függetlenség útjára lépett, a piacokról finanszírozza adósságát és nem is kíván erről az útról letérni.

Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter, szocialista országgyűlési képviselő a miniszterelnöknek címzett kérdésében arról beszélt, hogy az MSZP elutasítja az új közoktatási törvényben foglalt szellemiséget. Az ellenzéki politikus felszólította Orbán Viktort, vonják vissza a törvényt és "készíttessen olyat, amely képes a magyar közoktatást irányítani".

Hiller István azonnali kérdésére adott válaszában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, az elmúlt percekben egyetlen kérdést sem hallott, csupán Hiller István személyes véleményét ismerhette meg az oktatási törvény ügyében.


Orbán Viktor Hiller István azonnali kérdésére adott válasza

Leszögezte, szerinte "ez egy világos törvény: hazafias nevelést szeretnénk". Szeretnénk, hogyha az egyéni boldogulás és a közösségi felelősség egyszerre jelenne meg a felnövekvő fiatal nemzedék szívében, lelkében és agyában – tette hozzá. Úgy folytatta, ez egy nyílt tervezéssel készült törvény, számos konzultáció előzte meg, fokozatosan dolgozták be a javaslatokat és szakmailag olyan törvény lett, amely kiállja a 21. század próbáját.

Hiller István viszontválaszában azt kérdezte: Orbán Viktor tudja-e felelősséggel vállalni, hogy az oktatásra négy év alatt 700 milliárd forinttal növelik a forrásokat, mint ahogyan az egy háttértanulmányban szerepel.

Orbán Viktor elmondta: "boldog lennék hogyha a miniszter úr kérdésére igennel válaszolhatnék, mert Magyarországnak szüksége lenne erre". Hangsúlyozta: a kormány minden igyekezetével azon lesz, hogy minél több pénzt fordítson az oktatásra.


Orbán Viktor Dúró Dóra azonnali kérdésére adott válasza

Dúró Dóra jobbikos országgyűlési képviselő Lázár János egy nyári kijelentésére hivatkozva azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy koalíciós kormánynak tekinti-e a jelenlegi kabinetet. Szerinte ugyanis fontosabb kérdésekben a KDNP konzervatív álláspontjával szemben a Fidesz liberálisabb nézetei érvényesülnek. Az ellenzéki politikus példaként Alföldi Róbert, a Hit Gyülekezet és a közoktatási törvény ügyét hozta fel.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt mondta, ha az ellenzéki képviselő kérdezni szeretne valamit a frakcióvezetőtől, bátran tegye. A kormányfő ennek kapcsán hozzátette, más - különösen frakcióvezetők - szavainak magyarázatára nem vállalkozik.


Dúró Dóra viszontválaszában azt mondta, konkrét kérdéseket tett fel és szeretné megismerni a miniszterelnök álláspontját az imént felsorolt ügyekben és azt is szeretné megtudni, koalíciósnak tekinti-e a jelenlegi kormányt.

Orbán Viktor válaszában aláhúzta: a jelenlegi nem koalíciós kormány, hanem egységes kormány. A Fidesz és a KDNP együtt indult a választáson, közös programmal, közös listával, közös jelöltekkel. Hozzátette, a pártok nem tudtak egymással koalíciót kötni a választás után, hiszen már a választás előtt is egységben voltak. A kormányfő elismerte, hogy a pártok között vannak véleménykülönbségek és viták, de ezeket igyekeznek jó javaslatokkal feloldani – tette hozzá, megjegyezve "ez a modern pártdemokrácia természetes velejárója".

Gúr Nándor szocialista képviselő többek között a forint árfolyamáról és az üzemanyagárakról tett fel kérdést a miniszterelnöknek.

Orbán Viktor úgy válaszolt: "furcsa helyzet, amikor a bukott diák froclizza azt, amelyik éppen versenyt nyert". A kormányfő szerint Magyarország a pénzügyi függetlenség útjára lépett, a piacokról finanszírozza adósságát és nem is kíván erről az útról letérni, amíg 50 százalék alatt nem lesz az államadósság.

(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: