2011. július 6., szerda

Vezércikk
Ami már most bizonyos
Csermely Péter
2011. július 6.

Már csak szűk harmincezret kell aludni, és megtudunk néhány fontos részletet Szilvásy György viselt (vagy nem viselt) dolgairól. Kár, hogy a leszármazottainkat ez egyáltalán nem fogja érdekelni, kivéve néhány megszállott ókortörténészt, akik a szaklapok pixeljein indulatos, személyeskedésektől sem mentes vitákat folytathatnak majd Siluassi Gieorg valamikori titoc minister megítéléséről.

Teljes cikk »
Esetről esetre
Kulcsár Anna
2011. július 5.

Letette a hivatali esküt tegnap délután az Országházban Paczolay Péter, az Alkotmánybírság (AB) elnöke. Az esemény egyedülálló a köztársaság történetében, az AB huszonkét évvel ezelőtti létrehozása óta ugyanis még sosem döntöttek a képviselők a testület elnökéről. A vezetőket – Sólyom Lászlót, Németh Jánost, Holló Andrást, Bihari Mihályt és magát Paczolayt – eddig a bírák választották ki hároméves időtartamra. Most először nyílt rá mód, hogy a Ház döntsön a fontos közjogi poszt betöltéséről.

Teljes cikk »
Átsodró lendület
Seszták Ágnes
2011. július 4.

Lázár János a Fidesz kongresszusán kijelentette: „nem kérünk bocsánatot a sodró lendületért”. Orbán Viktorról azt mondták ellenfelei, hogy a rendcsinálás ígérete csak blöff, mert nincs is rá szükség. Az emberek ösztönösen fáznak a rendhez kapcsolódó intézkedésektől.

Teljes cikk »
Közép-európai álmok
Stier Gábor
2011. július 2.

Komoly esélyt kapott a régió hatékonyabb megjelenítésére, az Európai Unión belüli befolyásának erősítésére Közép-Európa. Az a tény, hogy idén Magyarország után a térség vezető hatalma, Lengyelország vette át a soros elnökséget, eleve a régióra irányítja a figyelmet. Ez azonban önmagában még kevés, hiszen egy térség súlyát elsősorban annak teljesítménye, gazdasági-politikai ereje határozza meg.

Teljes cikk »
Siker – hosszú távra
Lovas István
2011. július 1.

Egyik oldalon a selejtes kormányai nyolcéves teljesítményének köszönhetően elsöpört politikai oldal terjesztette gonosz mese uniós elnökségünk politikai kudarcáról, amit revánsnak vél, ám valójában Magyarországnak és szétesőben lévő önmagának okoz vele jóvátehetetlen károkat.

Teljes cikk »
Dinnyeszezon – 2011
D. Horváth Gábor
2011. június 30.

A hazai dinnyeszezon beállta körül kisebb kommunikációs zűrzavar alakult ki a napokban. Kedden a Magyar Távirati Irodán keresztül a FruitVeb nevű, a dinnyével is foglalkozó terméktanács ügyvezetője hivatalosan is bejelentette az idényt azzal, hogy a múlt hét óta csak hazai dinnye kapható a piacon.


Teljes cikk »
Fokozott sávszélesség
Zord Gábor László
2011. június 29.

Alig hagyta el a jól végzett munka örömével Magyarországot a kínai miniszterelnök, az európai uniós elnökségtől búcsúzó magyar diplomácia máris egy szimbolikával tűzdelt transzatlanti héttel bizonygatja, hogy az elmúlt két évtizedben prioritást élvező kül- és biztonságpolitikai kapcsolatrendszer – az Egyesült Államokkal ápolt – erősebb, mint valaha. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy a mindenképpen előnyös időzítés és menetrend tudatos és kifinomult tervezés eredménye lenne, kincstári optimizmussal azért alkalmazhatjuk a helyzetre a jelszót, miszerint „vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse”, vagy a mondást, hogy „aki mer, az nyer”.

Teljes cikk »
Százezer
Lukács Csaba
2011. június 28.

Tegnap délután a Parlamentben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette: beérkezett a százezredik magyar állampolgársági kérelem az egyszerűsített honosítás részeként. Láthattuk az hatfős család egy részét is, akik benyújtották: a délvidéki Adán élő nagyszülők és a szülők személyesen is eljöttek Budapestre, hogy életükben először belülről is megnézzék az Országházat. A két unoka viszont nem kapott időben útlevelet, így ők otthon maradtak (a törvény értelmében a szülők benyújthatják a kiskorú gyermekeik nevében a kérelmet). A nagypapa, az 1942-ben született Balogh Virág László másodszor lesz majd magyar állampolgár, ha a kérelmét pozitívan bírálják el, és erre jó az esély, mert az eddig feldolgozott hatvanötezer dosszié esetében egy százalék alatt van az elutasítottak aránya. Tíz éve még próbálkozott egyszer a visszahonosítással Makón, de az akkori hatóságok kinevették: nem tudta igazolni magyarországi lakhatását és jövedelmét.



Teljes cikk »
Hozzánk vezet a selyemút
Szabó Anna
2011. június 27.

Nem Bécsbe, Varsóba vagy Prágába, hanem Budapestre látogatott el a hét végén Ven Csia-pao kínai kormányfő. Kétségtelen, hogy az uniós elnökségünk elismerése is szerepet játszott a világ második gazdasági nagyhatalmának döntésében, de a tárgyalások mégis kétoldalúak voltak.

Teljes cikk »
A nagy feladat
Sitkei Levente
2011. június 25.

Hu Csin-tao 2004-ben kezdte, Ven Csia-pao ma fejezte be azt a hosszú diplomáciai sorozatot, amelynek során Kína szinte az összes számottevő politikai vezetőt elküldte Magyarországra. Járt nálunk külügyminiszter, államtanácsos, leendő pártfőtitkár, tőlünk három szocialista kormányfő is kiutazott, megnyitottuk a csungcsingi főkonzulátust, mielőtt a valódi áttöréssel a választások után Fellegi Tamás fejlesztési miniszter és Orbán Viktor kormányfő is ellátogatott Pekingbe. Ven pedig nem véletlenül döntött úgy, hogy Magyarországot most látogatja meg, mikor Németországba és Nagy-Britanniába készül.

Teljes cikk »

Nincsenek megjegyzések: