2013. április 25., csütörtök

"Ők kormányoztak, nem előkelő idegenek a történetben"


Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányzása alatt is Laborc Sándornak hívták a titkosszolgálat vezetőjét – emlékeztetett Kocsis Máté.
 
A magánvéleményem: az lenne a legjobb, ha Laborc Sándornak nem lenne véleménye a dologról a történtek után – reagált egy más témában tartott sajtótájékoztatón Kocsis Máté a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt igazgatójának a Népszavában megjelent szavaira. A fideszes politikus szerint a lényeg nem abban van, hogy egy bűnöző és a baloldali kormányok által megbízott Laborc Sándor kikről beszélgetnek, kiket akarnak mocskos lejárató kampány alá vetni, hanem abban, hogy egyáltalán ez a téma egy titkosszolgálati vezetőnél megállhat, a felajánlást nem utasítja vissza. Az történt, hogy egy ismert bűnöző szívességet kért a titkosszolgálat vezetőjétől, cserébe a titkosszolgálat vezetője jobboldali politikusok alantas lejáratását kéri a bűnözőtől – mondta el.

Kocsis Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a Gálszécsy András volt titokminiszter által vezetett bizottság tette azt a javaslatot, hogy a leirat a személyiségi jogok védelme miatt anonimizált formában kerüljön nyilvánosságra.

Fotó: fidesz.hu
Kocsis Máté „nagyszerű bejelentésnek” nevezte Szilvásy György azon szavait, hogy az anyagban fellelhetők rendőrségi korrupció nyomai. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Portik-Laborc beszélgetés 2008-as, akkor már hat éve kormányoztak a szocialisták. Az a kérdés, miért nem tett semmit sem Laborc Sándor akkori NBH-s igazgató, sem Szilvásy György, akkori titkosszolgálatokért felelős miniszter, ha fellelhetők a rendőrségi korrupció nyomai – fűzte hozzá.

A Portik-Laborc ügyben tett ellenzéki kezdeményezések kapcsán Kocsis Máté felhívta a figyelmet arra, baloldali politikusok, szervezetek most megpróbálnak az élére állni a folyamatnak, „sokszor egymásra is taposva próbálnak elmenekülni ebből a mocsárból”. Csak az a helyzet, hogy ők kormányoztak, nem előkelő idegenek a történetben – jegyezte meg. Kocsis Máté szerint egy parlamenti vitanapot a baloldali pártok félrebeszélésre használnának fel. Nem arról folyna a diskurzus, hogy egy jogállamban – amelyről manapság szívesen oktatnak ki bennünket – hogy fordul elő, hogy a titkosszolgálat vezetője arra kér egy bűnözőt, hogy a politikai ellenfelekről terhelő adatokat gyűjtsön vagy kreáljon - tette hozzá.

Emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányzása alatt is Laborc Sándornak hívták a titkosszolgálat vezetőjét. Bajnai Gordonék tegnap kiadtak egy közleményt, melyben azt írják, annak idején ők váltották le Laborc Sándort. Kocsis Máté ezt hazugságnak tartja. Laborc Sándort nem váltotta le senki, magától mondott le 2009 nyarán, hovatovább Bajnai Gordon egy köszönőlevelet is írt neki „az eddigi magas színvonalú és hatékony munkájáért” – mondta el a Fidesz kommunikációs igazgatója.Kocsis Máté természetesnek nevezte, hogy Szilvásy Györgyöt és Gyurcsány Ferencet meghallgassa a nemzetbiztonsági bizottság.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: