2013. április 25., csütörtök

Martonyi János Zágrábban és Ljubljanában tesz látogatást

Csütörtökön Zágrábba, pénteken Ljubljanába látogat Martonyi János, a külügyminiszter horvát és szlovén kollégájával tárgyal - közölte Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint Martonyi János Zágrábban találkozik Ivo Josipovic államfővel, Josip Leko házelnökkel, majd Zoran Milanovic miniszterelnökkel. Később tanácskozik Vesna Pusic külügy-és európai integrációs miniszterrel, akivel közös sajtótájékoztatót tart. A nap folyamán Martonyi János az EU bővítéséről tart előadást a zágrábi Diplomáciai Akadémia szervezésében.
  
Pénteken a külügyminiszter Szlovéniában folytatja útját, ott Karl Erjavec külügyminiszterrel, majd Alenka Bratusek miniszterelnökkel egyeztet. Később a lendvai várnál találkozik a muravidéki magyarság képviselőivel, mások mellett Göncz Lászlóval, a szlovén parlament magyar képviselőjével.
      
Az Európai Parlament (EP) által múlt csütörtökön Strasbourgban elfogadott értékelés szerint Horvátország készen áll a július elsejei uniós csatlakozásra. Az EP felszólította a horvát csatlakozási szerződést eddig még nem ratifikáló két EU-országot - Dániát és Németországot -, hogy az elmaradást mielőbb pótolja. Horvátország az EU huszonnyolcadik tagállama lesz.
      
Áder János köztársasági elnök április 11-én tett látogatást Zágrábban, akkor azt mondta: Horvátország is megtapasztalhatta az elmúlt hónapokban, hogy az Európai Unióban "megéri szövetségeseket keresni, tartós szövetségi, partneri viszonyt kialakítani, ami eredményes, gyümölcsöző és hasznos lehet minden résztvevő számára". Érdemes egy-egy régiót érintő ügyben vagy költségvetési forrásokat megcélzó közös projektek kérdésében összefogni, közös stratégiát, közös taktikát kidolgozni, és ennek révén megvalósítani olyan, régóta megfogalmazott elképzeléseket, amelyekre eddig a politikai akarat vagy a költségvetési források hiánya miatt nem volt lehetőség - tette hozzá az államfő.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: