2013. április 27., szombat

Folyton az oktatási rendszerek átalakításáról beszélünk és eközben kevés szó esik azokról a kiváló eredményekről, amelyeket a fiatalok érnek el, pedig ez adja a nemzet alkotóerejét - mondta a miniszter a díjátadás alkalmából rendezett ünnepségen. Az intellektuális és a sportteljesítmények egymást erősítik, nagyon jó indulást jelent ez az életben, ehhez ad biztatást ez az elismerés - mondta Balog Zoltán. Hozzátette: ősztől a felsőoktatásban 30-40 fiatal részesülhet a magyar sportcsillagok ösztöndíjában, amely havi negyedmillió forintos támogatást jelent. Az ösztöndíjak odaítéléséről a tanulmányi és sportteljesítmények objektív mércéje alapján döntenek. Emellett tovább él a Gerevich-ösztöndíj annak érdekében, hogy a tehetséges fiataloknak itthon teremtsék meg a továbbfejlődéshez szükséges feltételeket - mondta a miniszter. Szerinte mindezzel azt üzeni a magyar kormány: "maradjatok, itt tanuljatok, sportoljatok! Itt is lehet jónak, sikeresnek lenni." Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár a díjátadón azt emelte ki: egy magyar csoda a lélekszámhoz viszonyított Nobel-díjak és olimpiai érmek száma, ez a magyarok erőssége, ezzel tudják magukra felhívni a figyelmet. "Van jövőnk, ezért dolgozunk, a szüleitek, tanáraitok és a magyar kormány" - hangoztatta az államtitkár. A díjátadón több korcsoportban hetven fiatal vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőitől a Magyarország jó tanulója - jó sportolója 2012 díjakat. (MTI-fidesz.hu)


Ma a magyarokat segíti az az európai korszellem, amely az elválasztó államhatárokat eljelentékteleníti, az európai kultúra nevében egyszerűen átlépi  – hangsúlyozta pénteken Orbán Viktor. A kormányfő együttműködési megállapodást írt alá a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával Beregszászon. Képgaléria megtekinthető itt.http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=191349
 
Minket csak egy országhatár választ el egymástól, egy vonal a térképen, amelynek jelentősége napról-napra fogy a XXI. századi valóságban – hangsúlyozta Orbán Viktor Kárpátalján. A ma nyolc ország területén élő magyar nemzetnek dolgozik az idő. A jövő a mi oldalunkon áll; a korszellem a mi vitorlánkat dagasztja, és a mi hajónkat hajtja, feltéve, ha nem dőlünk be hamis prófétáknak, nem engedjük, hogy erőt vegyen rajtunk az agresszív internacionalista látomás divatja – fűzte hozzá. 


A kormányfő aláhúzta, ma a magyarokat segíti az az európai korszellem, amely az elválasztó államhatárokat eljelentékteleníti, az európai kultúra nevében egyszerűen átlépi. Ha nem engedjük, hogy túlzásokba essen, elfajuljon, kimossa a talajt a nemzetek szuverenitása, saját kultúrája, életfája alól, akkor hasznunkra válik. Ezért mi, magyarok kiállunk a nemzetek Európája mellett, és csak emellett állunk ki – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: de szemben állunk a „szovjeckij szojuz” minden modernkori kiadásával. A magyarok pontosan tudják: az újramelegítés csak a töltött káposztának használ – jegyezte meg.

A miniszterelnök aláhúzta, a magyar kultúra és történelem csak a különböző országokba szakított magyar közösségek saját történetéből és kultúrájából állhat össze egy kerek egésszé. Az elcsatolások után az tekinthető magyar történetírásnak, amelynek lapjain nemcsak a recski, hanem a szolyvai táborba elhurcolt magyarok sorsa is feltárul; csak az tekinthető magyar irodalomnak, amely József Attila és Szabó Lőrinc mellett Kovács Vilmos költészetéről is említést tesz – sorolta. 
Fotó: Miniszterelnökség (Botár Gergely)
„Egy kultúra éppen regionális pozíciója miatt lehet képes újat mondani, mert saját helyzetének következtében olyan értékeket teremthet, amelyek akár egész Európa számára utat mutathatnak” -idézte Babits Mihályt Orbán Viktor. A kormányfő szerint az idén 17 éves II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola olyan intézmény, mely lehetővé teszi a tehetséges magyar fiatalok felfedezését és kiemelkedő színvonalú oktatását. Orbán Viktor elmondta, az intézmény egy példás összefogás keretében belül megújult. Ha az ember belép ide, akkor úgy érezheti magát, mintha hazatérne – jegyezte meg.

Közös gyökerek

A magyar történelem dicsőséges, nagy korszakaiban az a közös, hogy ezekben az időszakokban a magyarok a széthúzás helyett az összefogást, a kishitűség helyett az önbecsülést, a viszály helyett a közösség megtartó erejét választották. Amikor minden magyar összeadta az erejét, akkor az egész világ láthatta, hogy mi, közösen milyen nagyszerű dolgokra vagyunk képesek. Ez a szellem ma is él – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a saját nemzetpolitikánkat „nem zavaros teóriákból, nyakatekert ideológiákból, vagy üres fantazmagóriákból” vezethetjük le, hanem van ezeknél sokkal biztosabb alap is, méghozzá az, hogy „nekünk, magyaroknak itt a Kárpát-medencében közös gyökereink vannak”. A miniszterelnök úgy folytatta, ezért okkal hihetjük azt, hogy ami összeköt minket, mindig erősebb lesz annál, mint ami elválaszt.
A kormányfő szerint fontos tisztázni, hogy mi, magyarok nem másokkal szemben akarjuk megfogalmazni a saját céljainkat. Amiben hiszünk és ami mellett elkötelezettek vagyunk, az a határokon átívelő nemzetegyesítés programja. Ennek fontos állomása a most létrejövő stratégiai megállapodás, amely reményeink szerint új lendületet adhat Kárpátalja magyar nyelvű felsőoktatásának – mondta Orbán Viktor, aki úgy vélekedett, saját kultúráját bármely közösség egyedül anyanyelvén adhatja tovább. A miniszterelnök szerint, ha nem tudjuk átadni saját gyermekeinknek kulturális örökségünket, akkor „a kisebbségben lévő magyar közösség feloldódik, mint egy afféle modern pezsgőtabletta”. Mi mindannyian felelősséget viselünk azért, hogy ez nem történhessen meg. Erről a felelősségtudatról szól ez a megállapodás, amely valójában egy szándéknyilatkozat. Arról a szándékról szól, hogy mi, magyarok összekötjük a sorsunkat, mert Magyarországnak létérdeke a határon túli közösségek megmaradása, így az anyanyelvi kultúra fejlesztése is – jelentette ki a miniszterelnök.

„A nemzetegyesítés politikája két párbeszéden alapul”

Orbán Viktor elmondta, a szándéknyilatkozat szerint mind Magyarországnak, mind a kárpátaljai magyar közösségnek megvan a maga feladata a magas minőséget nyújtó, anyanyelvi felsőoktatás fenntartásában és fejlesztésében. Hozzátette, a megállapodás többek között arról szól, hogy a beregszászi főiskola vállalja, hogy tovább szélesíti felsőoktatási tevékenységét, bővíti a már meglévő szakokat, új, akkreditált szakokat indít, és bővíti a kutatóintézetek tevékenységét. A kormányfő elmondása szerint a magyar kormány azon vállalások mellett kötelezi el magát, hogy támogatja a beregszászi főiskola magyarországi egyetemekkel való kapcsolatának szorosabbra fűzését és bővítését, hozzájárul az intézmény főépületének felújításához, valamint a megfelelő személyi és tárgyi előfeltételek megteremtéséhez. 
 
 Orbán Viktor úgy fogalmazott, a nemzetegyesítés politikája alapvetően két párbeszéden alapul. Kifejtette, az egyiket a magyar kormány a határon túli magyarok vezetőivel, a másikat a többségi államok kormányaival folytatja. Nekünk arra a kérdésre kell választ találnunk, hogyan tudjuk könnyebbé tenni azt, hogy valaki Kárpátalján magyarnak vallhassa magát, és fontos feladatunk az is, hogy a schengeni szabályok betartása mellett, a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítsuk annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarok szabadon Magyarországra utazhassanak – húzta alá Orbán Viktor. A kormányfő szerint ebben a munkában fontos szerepet játszanak a Kárpátalján működő magyar konzulátusok, amelyek a „magyar-ukrán diplomáciai kapcsolatok előretolt helyőrségei”, és azok az ukrán politikusok, akik felismerték, hogy a nemzetiségek közötti konfliktusok sehová sem vezetnek.

A mai alkalom a magyar-ukrán diplomáciai kapcsolatoknak is fontos mérföldköve. A kijevi törvényhozás az új nyelvtörvénnyel az anyanyelvi oktatás terén olyan lehetőségeket biztosít, amit nekünk, magyaroknak ki kellene használnunk – mutatott rá a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint „a kárpátaljai magyaroknak most érdemes mindent megtenniük annak érdekében, hogy e törvény a saját lakóhelyükön is érvényesülhessen. A magyar kormány kész arra, hogy segítséget nyújtson ehhez a mindannyiunk szívéhez közel álló feladathoz, mert a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az itt tanuló magyar diákok a zálogai annak, hogy mi, magyarok – ahogy Kovács Vilmos írta – ebben az irdatlan hegyek közé szorult katlanban meg tudjunk maradni, és holnap is éljünk – zárta szavait Orbán Viktor.
A kormányfő együttműködési megállapodást írt alá a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával Beregszászon.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: