2013. április 13., szombat

Giró-Szász: A kormány célja a közteherviselés

Az Európai Bizottság legújabb jelentésében összesen 13 országot vizsgált. Magyarországgal kapcsolatban megállapították: az ország továbbra is sérülékeny az állam és a magánszféra eladósodottsága miatt, és a gazdaság helyzete sem túl rózsás – hangzott el a Duna Közbeszéd című műsorában. Pozitívumként sorolták ugyanakkor a jelentésben egyebek mellett az államháztartási hiány és az infláció helyzetét, valamint az államadósság csökkentését is – jelentette ki a műsorban a kormányszóvivő. Giró-Szász András hozzátette: az állam és a magánszféra eladósodottsága azért nagy, mert irreálisan magas szintről vette át a kormány 2010-ben, ám azóta folyamatosan csökken.

A brüsszeli jelentés a vállalati adóterhekkel is foglalkozott. A műsorban bemutatott táblázat a vállalatok adóterhelését mutatta a GDP százalékában. Világosan látszódik, hogy amit az Európai Bizottság problémaként vet fel, az a magyar lakosság és a magyar vállalkozók számára kifejezetten pozitív – közölte a kormányszóvivő. A 2010-es kormányváltásig nagyon magas volt a vállalati nyereségadó, a szocialista kormányok a magyar vállalkozásokat adóztatták túl, az Orbán-kormány ezzel szemben nagymértékben csökkentette ezeket a terheket – magyarázta. 
Erre Brüsszel úgy reagált, hogy hiába csökkent a nyereségadó, ha eközben drámaian emelkedtek a különadók – emlékeztetett Giró-Szász András, megjegyezve: ez azonban csupán 10-15 céget érint, a nyereségadó azonban 1 millió hazai vállalatot. Az Orbán-kormány célja a közteherviselés, így a jelentős profittal rendelkező energetikai, szolgáltatói és pénzügyi szektornak is részt kell vállalnia az állam fenntartásában – hangsúlyozta.

A kormányszóvivő beszélt a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban várható uniós döntésről is. Mint kifejtette: a konvergencia program első változatát április 15-én kell leadniuk, a vita után pedig elkészül annak végleges változata. Ha a számok döntenek Brüsszelben, akkor Magyarország kikerül az eljárás alól, ha azonban a politika, akkor nagy kérdés, hogy mi lesz – fogalmazott Giró-Szász András a Duna Közbeszéd című műsorában.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: