2013. április 27., szombat

"Magyarországon nemzeti érdek, hogy rend legyen"


Magyarországon nemzeti ügy és nemzeti érdek, hogy rend legyen, olyan rend, amely igazságot szolgáltat, mindenkinek védelmet garantál, és ebben a rendteremtésben a rendőröknek és a tűzoltóknak meghatározó szerepük van - mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.
 
 Kontrát Károly a rendőrség és a tűzoltóság napja alkalmából rendezett központi ünnepségen mondott beszédet, mielőtt Pintér Sándor belügyminiszter elismeréseket adott át a két testület dolgozóinak. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy egy társadalom életében a legfontosabb közös érték a rend, amely szavai szerint megadja a hétköznapok biztonságot, a boldogulás alapfeltételeit.
  
Kontrát Károly azt mondta, a rendőrök és a tűzoltók szolgálata szorosan egymáshoz kapcsolja a két szervezetet, hiszen a balesetek vagy a természeti csapások idején együtt segítik a bajbajutottakat. Arról beszélt, hogy rendőrök és a tűzoltók életre szóló küzdelmet, 24 órás készenlétet vállalnak, olyan szolgálatot, amelyben akár mindennap veszélyek között vagy életveszélyben kell dolgozniuk.
  
Az államtitkár az elmúlt évek kormányzati fejlesztései között említette a gépkocsibeszerzéseket és eszközbeszerzéseket, ezeknek köszönhetően mindkét szervezet reagálóképessége javult, így bűneseteknél hamarabb el tudják fogni az elkövetőeket, míg katasztrófahelyzetekkor gyorsabban menteni tudják a bajbajutottakat. Bejelentette azt is, a katasztrófavédelem munkatársai idén háromezer, majd évente két-kétezer új védőruhát kapnak, ami azt jelenti, hogy három év alatt minden védőruhát le tudnak cserélni.
  
Emlékeztetett arra, hogy a rendőrségi munka hatékonyságának javítása érdekében tavaly ősszel átszervezték a rendőrséget, továbbá a közbiztonság és a szubjektív biztonságérzet érdekében megerősítették a rendőri utcai jelenlétet. Az átszervezésnek is köszönhetően ma lényegesen nagyobb a rend az országban, mint három éve, "a rendőrség és a katasztrófavédelem jobban teljesít" - fogalmazott az államtitkár.
  
A rendőrség és a tűzoltóság napja alkalmából Pintér Sándor elismeréseket adott át, és előléptetéseket jelentett be. A belügyminiszter előterjesztésére Áder János köztársasági elnök nyugalmazott rendőr vezérőrnaggyá léptette elő Felkai Lászlót, a BM közigazgatási államtitkárát és Dános Valért, a BM Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóságának vezetőjét.
  
Az államfő rendőr dandártábornokká nevezte ki Bucsek Gábor rendőr ezredest, a Nemzeti Nyomozó Iroda parancsnokát, Kovács Gábor rendőr ezredest, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettesét, Zsombok György rendőr ezredest, a Nemzeti Védelmi Szolgálat igazgatóját, továbbá tűzoltó dandártábornokká Varga Ferenc tűzoltó ezredest, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét.
  
A belügyminisztertől többen is Bátorságért érdemjelet vehettek át, köztük egy tűzoltó, aki a március 15-i, az M7-es autópályán történt tömegszerencsétlenség után több embert mentett ki a roncsok közül. Egy másik tűzoltó azért kapott kitüntetést, mert a március 15-i rendkívüli havazás során egy beteg gyereket mentett ki előbb gyalog, majd traktorral és terepjáróval.
  
A kormány határozata alapján 1992 óta Szent György napja, április 24. a rendőrség napja. A magyar tűzoltók 1834. május 4. óta emlékeznek meg védőszentjükről, Szent Flóriánról, aki a hagyomány szerint óvja őket a bajban.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: