2013. április 26., péntek

"Az ormánsági emberek számíthatnak ránk" [Videó]


A mai látogatásunkkal egy dolgot akartunk bizonyítani: az ormánsági emberek számíthatnak ránk, személy szerint rám is, a kormány tagjaira is, Budapestre is – fogalmazott Orbán Viktor a Baranya megyei Kémesen tartott kihelyezett kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Drávai kompkikötőről, hídról és az M6-os folytatásáról is döntött többek között a kormány.
 
Több oka is van annak, hogy itt tartottuk meg a kihelyezett kormányülést – mondta el Orbán Viktor. Az egyik okként azt jelölte meg, hogy Magyarország előnye, értéke és jövője is, hogy nemcsak nagyvárosokból áll, hanem számos – több ezer – kistelepülés is létezik az országban. Azon dolgozunk, hogy ezeken a településeken az élet ugyanúgy európai minőségű lehessen, mint a nagyvárosokban. Szerettünk volna bátorítást adni a falusiaknak azzal, hogy egy faluban tartunk kormányülést – fűzte hozzá. Az ő falujuk, az ő életük, és ők maguk személy szerint is fontosak Magyarország számára – jegyezte meg.
 

Orbán Viktor felidézte, Tiffán Zsolttal még képviselő-jelöltként megállapodást kötött, mely szerint Tiffán Zsolt csak akkor tudja vállalni a parlamenti képviselőséget, ha a kormány olyan programot hirdet, mely jövőt ad az Ormánságnak. A miniszterelnök szerint az Ormánság, miközben gyönyörű, és dolgozni akaró emberekkel van tele, aközben inkább hanyatlás benyomását kelti, ezért munkahelyeket, jövőt, perspektívát kell kínálni. Ezért állították össze az Ős-Dráva Programot, mely a neve alapján környezetvédelmi programnak tűnik, de sokkal több annál; munkahelyek, fejlesztések is találhatók benne – fűzte hozzá.
Fotó: Árvai Károly (Miniszterelnökség)
A kormányülésen áttekintették a program végrehajtását. Sokat dolgoztunk, de még messze nem vagyunk ott, ahol lenni szeretnénk – mondta el a kormányfő. Beszámolt arról, hogy az útfejlesztések területén megszülettek a szükséges döntések. Az autópályát el kell vinni az  országhatárig, a Dráván hidat kell építenünk, és amíg ez megtörténik, addig a kompközlekedést minél hamarabb meg kell indítani. Erről határozott döntéseket hozott a kormány – fejtette ki.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Baranya megye fontos az ország számára. Elmondta, a megyében található települések 60 milliárd forintnyi adósságából 43 milliárdot átvállalt a kormány. Azon települések, melyeknek jól gazdálkodtak, nem volt adósságuk, azok július elsejétől nyújthatnak be fejlesztési programokat támogatást igényelve. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy Pécs fejlődése nélkül Baranya megye sem tud fejlődni. Pécset ipari központtá kell tenni, a megye más területein pedig a mezőgazdaságban és az idegenforgalomban vannak nagy lehetőségek - mondta el.
Fotó: MTI
 
 
Kémes kapcsán a kormányfő felhívta a figyelmet arra, abban, hogy virágos és rendezett a település, szerepük van a közmunkaprogramot végző embereknek. Amint értelmes munkát tudunk kínálni az embereknek, azonnal jelentkeznek a közmunkaprogramra. A roma közösséghez tartozók is jönnek, és az eddigi értékelésünk szerint becsületesen és tisztességesen dolgoznak – mondta el.

Egy nehéz térségbe érkeztünk, és a sikerben reménykedve távozunk – jelentette ki a kormányfő. A mai látogatásunkkal egy dolgot akartunk bizonyítani: az ormánsági emberek számíthatnak ránk, személy szerint rám is, a kormány tagjaira is, Budapestre is. Az Ormánság fontos része Magyarországnak, és ha az Ormánságot nem tudjuk felemelni, nem tudjuk lehetőséghez juttatni, akkor az az egész országról állít ki szegénységi bizonyítványt – mondta el Orbán Viktor.
Fotó: Árvai Károly (Miniszterelnökség)
 Úgy gondoljuk, az elmúlt három éves munkánk eredményeképpen Magyarország megerősödött már annyira, hogy a meghirdetett ormánsági Ős-Dráva Programot végre is tudjuk hajtani; elég erős ország Magyarország ma már ahhoz, hogy az olyan elesett és magára hagyott térségeket is – mint amilyen az Ormánság – fel tudja emelni, együttműködve az itt élő emberekkel – fogalmazott a miniszterelnök.

Az EU inkább a Portik-Laborc üggyel foglalkozzon

A miniszterelnök szerint az egész ország erkölcsi kérdésévé vált a Portik-Laborc-ügy, és ha az Európai Unió valamit vizsgálni szeretne, jobb lenne, ha inkább ezzel az üggyel foglalkozna. Orbán Viktor ezt a csütörtöki kémesi kormányülés után tartott sajtótájékoztatón mondta újságírói kérdésre. "Teljesen mindegy, hogy fideszesek vagyunk, MSZP-sek, LMP-sek vagy jobbikosok, azért most már húsz évvel a rendszerváltás után el kellene jutnia Magyarországnak oda, hogy bűnözőkkel nem ülünk le egy asztalhoz, bűnözőkkel nem egyezkedünk, az ellenfeleinkkel szemben a bűnözőkkel nem fogunk össze. (...) Rendes ember ilyet nem csinál" - fogalmazott a kormányfő.
  
Megerősítette, hogy az ügyet súlyosnak tartja, de nem pártpolitikai, hanem erkölcsi kérdésnek tekinti. Szavai szerint ha valamivel foglalkozni szeretne az EU, akkor jobb lenne, ha inkább ezzel foglalkozna, mert itt igazán lenne mit megvizsgálnia. "Mi a kommunistákat elég régóta ismerjük, semmilyen illúziónk nem volt" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hangszalagok tartalmának ismerete nélkül is voltak elképzeléseik arról, hogy egy szocialista kabinet idején milyen összefonódás jöhet létre a bűnözők, a kormány és a titkosszolgálatok között. Megjegyezte, a Fidesz 1988-as megalapításakor is tudták, kik az ellenfeleik, ahogyan azt is, hogy "a szokásaikon nem fognak változtatni egyik évről a másikra".
Fotó: Árvai Károly (Miniszterelnökség)
 
Magyarország még nem foglalkozhat komolyan az eurócsatlakozással

Magyarországnak egészen addig nem szabad komolyan foglalkoznia az eurócsatlakozással, amíg általános fejlettségi szintje nem éri el az eurózóna fejlettségének 90 százalékát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a kémesi kihelyezett kormányülés utáni sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva. Ha elérte ezt a szintet az ország, akkor lehet majd komolyan beszélni bármilyen következő lépésről. Egészen addig azonban Magyarországnak a saját gazdasága megerősítésével kell foglalkoznia - hangsúlyozta a kormányfő, megjegyezve, hogy szerinte korábban elhibázták az Európai Unió bővítésének gazdaságpolitikáját. "Magyarország tudatában van annak, hogy Európában élünk, az európai piacnak vagyunk a részei. Ugyan van saját valutánk, meg van saját nemzetgazdaságunk, de nem tudjuk magunkat függetleníteni attól, ami körülöttünk történik. Az európai gazdaságot pedig ma tekintélyes részben spekulánsok uralják (...), ez alól a veszély alól Magyarország sem tudja magát kivonni" - mondta Orbán Viktor, felidézve, hogy a napokban is spekuláció volt a forinttal szemben, de azt rövid időn belül sikerült kezelni. A kormány úgy készül fel a spekulációkra, hogy stabil gazdaságot és stabil pénzpolitikát működtet, hogy a kilengésekkor "hamar vissza is tudjuk billenteni a dolgokat" - közölte a miniszterelnök.
Fotó: Árvai Károly (Miniszterelnökség)
 
A rendszerváltozás óta először volt kormányülés Baranyában
 
 Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt emelte ki, hogy a rendszerváltozás óta először volt kormányülés Baranyában. Reményét fejezte ki, hogy a kormány a vejti kompátkelő, egy új drávai híd és az autópálya meghosszabbítása mellett támogatni fogja egy ormánsági szellemi, kulturális és kutatóközpont létrehozását, valamint azt is, hogy nyolc siklós környéki település a szabad vállalkozási zónába kerüljön, hozzájárulva az Ős-Dráva program sikeres megvalósításához.
(fidesz.hu, MTI)
 
 

 

Nincsenek megjegyzések: