2013. április 26., péntek

"Jót tett hazánknak az afganisztáni szerepvállalás"


Külpolitikai, diplomáciai, biztonságpolitikai és katonai szempontból egyaránt jót tett Magyarországnak az afganisztáni szerepvállalás - állapították meg azon a budapesti konferencián, amelyen Sztáray Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön közösen értékelte az afganisztáni magyar szerepvállalás hozadékait.
Sztáray Péter szerint összességében a magyar országképnek is jót tett az afganisztáni szerepvállalás. A magyar katonák elmúlt években tanúsított helytállását mindenhol komolyan elismerik, erős magyar-amerikai és magyar-német együttműködés épült ki, és Magyarország NATO-n belüli megítélése is sokat javult az ISAF-ben (nemzetközi biztonsági erők) való részvétele óta - mondta. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy ezt a NATO műveleti hozzájárulást mindvégig széleskörű politikai és társadalmi támogatottság övezte.
   
Siklósi Péter, a HM államtitkára az afganisztáni szerepvállalás legnagyobb hasznának azt nevezte, hogy ezáltal a magyar katonák igazi harci tapasztalatokra tettek szert, a Magyar Honvédség harcedzettebb lett. Siklósi Péter is kiemelte az ország kétoldalú kapcsolatainak fejlődését, mint megjegyezte: az amerikaiaktól mintegy 40 millió dollárnyi eszközt kaptunk a művelet során, amely nagyban hozzájárult a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) eredményességéhez.
   
A HM államtitkára is megerősítette, hogy Magyarország teljesítményét a NATO-n belül jónak értékelik. Ez - jelezte - egyebek között annak köszönhető, hogy a magyar katonák nemzetközi műveletekben való részvétele jelentős. Továbbá az is szempont, hogy bár a GDP-arányában az ország keveset költ védelmi kiadásokra, az utóbbi időben azt is figyelembe veszik, hogy ezek a kiadások mennyire hasznosulnak. A jó tervezésnek és a NATO-val való jó alkudozásnak köszönhetően pedig Magyarország e tekintetben is jól áll - mondta Siklósi Péter.
   
A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának utolsó, 13. váltásának katonái március 28-án érkeztek haza Afganisztánból. 2006 októbere és 2013 márciusa között 13 váltásban összesen több mint 2500 magyar katona teljesített szolgálatot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán
tartományban. A PRT utolsó váltásának 111 katonája szolgálatának 183 napja alatt több mint 660 feladatot hajtott végre a tartományban.
   
A csaknem 7 éves szolgálata alatt a magyar PRT katonái mintegy kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre. A magyar PRT tevékenysége révén az oktatási infrastruktúra feltételeinek javulása a tartomány tanköteles korú gyermekeinek 15 százalékát érintette, az egészségügyi projektek által több mint 5 ezer család - az érintett járásokban élő lakosság mintegy 35-40 százaléka - számára vált elérhetővé magasabb színvonalú egészségügyi ellátás. Mindezeken felül az úthálózat, az ivóvízellátás, az árvízvédelem, az energiaszektor és a mezőgazdaság fejlesztéséhez is nagyban hozzájárultak a magyar PRT katonái.
   
A Magyar Honvédség a PRT-tevékenység befejezésével hét további afganisztáni NATO-feladatban folytatja tovább a munkát.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: