2013. április 19., péntek

Gulyás: Kérjenek elnézést a valótlan vádak megfogalmazói! [Videó]


Itt az ideje annak, hogy azok, akik az alkotmány negyedik módosítása kapcsán valótlan vádakat fogalmaztak meg, legalább azoktól a közösségektől kérjenek elnézést, amelyek méltóságának védelmét éppen az alaptörvény módosítása biztosítja – hangsúlyozta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.
 
A Fővárosi Törvényszék jóváhagyta a rendőrség egy civil szervezet által bejelentett, a holokauszt áldozataira való megemlékezéssel egyidejűleg megtartani kívánt Adj gázt! elnevezésű rendezvényt megtiltó határozatát – jelentette ki Gulyás Gergely. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette, a határozat indokolásából egyértelműen kiderül, hogy a rendezvény betiltását az tette lehetővé, hogy az alaptörvény negyedik módosításának eredményeképpen idén április 1-től a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére.  



Mint mondta, az említett rendezvény elnevezése és időzítése sérti az áldozatok kegyeleti jogát, valamint elfogadhatatlan valamennyi jóérzésű ember számára. Rámutatott, az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi gyakorlata a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását csak a legszélsőségesebb, a fizikai erőszak kiváltására objektíve alkalmas megnyilatkozások esetén tette lehetővé.  Az Ab érvrendszere szerint nem jogi, hanem politikai eszközökkel, a demokratikus elkötelezettségű polgárok, szervezetek és pártok egységes fellépésével akadályozható meg a súlyosan sértő és kirekesztő megnyilatkozások társadalmi elfogadottsága és elterjedése – fűzte hozzá.
Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban megjegyezte: a magyar közéletben nem biztosított ehhez a kellő egység a pártok és szervezetek között, „ezért a felkínált megoldás nem lehet elegendő”. Ezért részesítette az alaptörvény negyedik módosítása kiemelt védelemben valamennyi közösség méltóságát – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, az egységes politikai fellépés lehetősége azért nem méltóságát – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, az egységes politikai fellépés lehetősége azért nem adott ma hazánkban, mert a baloldali ellenzék elsődleges feladatának nem a szélsőségek, hanem a kormány és a kormánypártok legyőzését tekinti, legfeljebb e cél szolgálatában lép fel a szélsőséges, gyűlöletkeltő megnyilvánulások ellen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldal ezzel a magatartással elsősorban nem a kormánynak, hanem az országnak árt. Ezért hívja segítségül az MSZP elnöke olasz lapinterjúban az uniót az állítólagos magyarországi fasisztaveszély ellen, ezért beszélnek a szocialisták külföldön a Fidesz és a Jobbik közötti politikai együttműködésről, miközben éppen az MSZP működött együtt több esetben a Jobbikkal, Esztergomban pedig még közös polgármester-jelöltet is támogattak – sorolta.

Szólt arról is, hogy a bíróságnak a rendezvény betiltását helybenhagyó döntése egyértelművé tette azt is, hogy a miniszterelnök, a belügyminiszter, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány jogszerűen járt el akkor, amikor nem engedte meg, hogy Magyarországon az önkényuralom áldozatainak emlékét sértő rendezvényt meg lehessen tartani. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a rendőrségi törvény lehetőséget ad a kormánynak és a kormányfőnek arra, hogy a belügyminiszter útján az országos rendőrfőkapitány számára utasítást adjon, ahogy ez ebben az esetben is történt. Ez az utasítási lánc teszi lehetővé azt a jogállami kontrollt, ami 2006 őszén hiányzott – tette hozzá.
Itt az ideje annak, hogy azok, akik az alkotmány negyedik módosítása kapcsán valótlan vádakat fogalmaztak meg, legalább azoktól a közösségektől kérjenek elnézést, amelyek méltóságának védelmét éppen az alaptörvény módosítása biztosítja – jelentette ki Gulyás Gergely. Azt is várjuk továbbá, hogy azok, akik megalapozatlanul, a tényeket figyelmen kívül hagyva, Magyarországot antiszemita színben igyekeznek feltüntetni, üdvözöljék az alaptörvény negyedik módosításának e rendelkezéseit, és ismerjék el, hogy hazánkban a módosítás életbe lépésével a nemzeti, etnikai, faji és vallási közösségek jogi védelme jelentős mértékben megerősödött – fogalmazott.

Úgy vélekedett, aki korábban kritikákat fogalmazott meg, és a tényeket most nem ismeri el, az nem egy ügy megoldása és a nemkívánatos jelenségek megszüntetése érdekében, hanem a magyar kormány ellenében kíván fellépni. Mindezek ellenére hiszünk abban, hogy a jövőben, méltatlan vádak helyett, készen áll a magyar politikai közélet valamennyi szereplője a demokrácia legalapvetőbb kérdéseiben a politikai haszonszerzés kizárására – húzta alá az országgyűlési képviselő.

„Ezek a vádak nagyrészt valótlanok, ártanak az országnak”

A zsidó világkongresszus elnökének nyilatkozatára utalva Gulyás Gergely úgy fogalmazott, ezek az állítások nélkülöznek minden valóságalapot, és bízik benne, hogy csupán tájékozatlanságról van szó, és „nem pedig az ország szándékos és minden alapot nélkülöző rágalmazásáról”. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szervezet budapesti ülését sikerül tisztázni ezeket a félreértéseket.
A képviselő az EP plenáris ülésén folyó, a magyarországi alkotmányos helyzetről szóló vita kapcsán leszögezte: „úgy látom, hogy ez a vita már azt megelőzően értelmét vesztette, hogy elkezdődött volna”, mivel az Európai Bizottság előzetes véleménye nem készült el. Ezek a vádak nagyrészt valótlanok, ártanak az országnak – jegyezte meg, rámutatva, a magyar nyilvánosság azonban „kellő bölcsességgel kezeli a külföldről jövő kritikákat”, és még azok is, akik úgy vélik, a kormánypártoknak egyik vagy másik kérdésben nincs igaza, úgy gondolják, hogy a magyar belpolitikában kell ezeket a kérdéseket eldönteni.
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, azt is, hogy véleménye szerint az alkotmánymódosítás nem értelmezhető önmagában, hanem figyelembe kell venni az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokat is. Az Európai Bizottság nem így kezdte a vizsgálatot, de így folytatja; úgy tűnik, hogy belátták, hogy önmagában egy-egy alkotmányos rendelkezés nagyon fontos, de nem kevésbé lényeges az sem, hogy ebből milyen törvényi változtatások következnek – fogalmazott. Mint mondta, Magyarország eddig is nyitott volt az Európai Bizottsággal való diskurzusra, megegyezésre, ez továbbra is így lesz. Megnyugtató volt látni, hogy az EP néppárti frakciója szinte egy emberként támogatta a Fideszt, a magyar kormányt és a magyar miniszterelnököt – emelte ki.
 
(fidesz.hu)
 

Nincsenek megjegyzések: