2012. június 21., csütörtök

Varga István: A jogos védelem szabályai világosak + videó

Varga István fideszes képviselő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában azt mondta: hétfőn minden módosító indítványról döntöttek, már csak zárószavazásra vár a törvény. „Egy 1978-as, elavult Btk. után egy új büntetőtörvénykönyv született, és ha nem is ötpárti konszenzussal jöt létre, de a legfontosabb kérdésekben minden parlamenti erő egyetértett. Még fontosabb, hogy a szakma gyakorlói, a Kúrián dolgozók, az Országos Ügyvédi Tanács elnöke, mindenki be lett vonva és a legfajsúlyosabb kérdésekben egyetértés alakult ki” – hangsúlyozta a képviselő.

 A politikus kiemelte: a kódex része marad, hogy „nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját vagy más személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges".

 
Varga István a Duna Tv Közbeszéd című műsorában

Mint elmondta, a jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen, éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve csoportosan követik el; lakásban, éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan történő jogtalan behatolás, vagy a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás esetén – emelte ki.

„A jogos védelem szabályai világosak: ha éjjel csoportosan, felfegyverkezve rám törnek, lepuffanthatom őket. (…) Azt üzenjük a bűnözőknek, hogy ha éjjel valaki lakásába behatolnak, akkor én azt vélelmezhetem, hogy az én életem ellen irányul és megtehetem - ha van fegyverem -, hogy lepuffantom az illetőt. Lakásban, bekerített helyen is” – hangsúlyozta.

A magyar fegyvertartási szabályokra vonatkozóan a politikus azt mondta: a magyar állampolgároknak nincs fegyverük, akinek van, csak szigorú feltételekkel tarthatják otthon, de – mint mondta - szerinte változtatni kell a szabályokon, hogy a törvényt alkalmazni tudják. „Ha egy ilyen eset előfordul, akkor igenis meg kell adni a lehetőséget, hogy tudjon védekezni”, bár szerinte Magyarországon nem gyakori, hogy Magyarországon éjjel betörnek csoportosan.
(hirado.hu-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: