2012. június 21., csütörtök

Közel felére csökkentették az intézmények eladósodottságát

Alig egy év alatt felére csökkentette a kormányzat a felsőoktatási intézmények eladósodottságát - közölte Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter egy képviselői kérdésre válaszul. Kitért arra is, hogy előkészületben van a felsőoktatás teljesítmény- és minőségelvű finanszírozását lehetővé tévő rendelet.


A tárca vezetője a független Szili Katalinnak adott írásbeli válaszában kifejtette: a kormány a működésképtelenség határára sodródott felsőoktatást vett át a Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormánytól 2010-ben. Utalt a Magyar Rektori Konferencia által összeállított felsőoktatási problématérkép főbb megállapításaira, amely eladósodott és szétaprózódott intézményhálózatról, átgondolatlan infrastruktúra-fejlesztésekről szólt a PPP-beruházások keretében, kitért a működési-finanszírozási gondokra, a nem összehangolt fejlesztésekre, a stratégiai tervezés hiányára, az értelmetlen párhuzamosságokra.
  
A tárca a problématérkép megállapításait alapul véve intézkedett a működőképesség fenntartása érdekében, és ennek eredményeképp alig egy év alatt közel felére csökkentették az intézmények eladósodottságát, ami egyebek között a költségvetési felügyelők kinevezésének köszönhető.
  
Balog Zoltán hozzátette: a kormány eltökélt szándéka a felsőoktatás minőségi fejlesztése. Mint kifejtette: a jogbiztonságot alapvetően az új felsőoktatási törvény garantálja, amely mind a felelős állami szerepvállalást, mind az egyéni, vagyis hallgatói felelősségvállalást erősíti rendelkezéseivel. Rámutatott: a hangsúlyt arra kell helyezni, hogy a felsőoktatás jelenlegi mennyiségi alapon nyugvó normatív finanszírozása átalakuljon egy egységes, összehasonlítható, átlátható finanszírozási rendszerré. Előkészületi fázisban van az a rendelet, mely a felsőoktatás teljesítmény- és minőségelvű finanszírozását teszi majd lehetővé. Ezt a szakma már évek óta kéri számon a mindenkori oktatáspolitikán, jogosan - jegyezte meg.
  
Kiemelte: az új finanszírozásnak - a költségvetéshez igazodóan - a társadalmi, gazdasági megrendelést figyelembe véve a források célorientált, szakmai és hatékonysági követelményeket érvényesítő rendszerében kell kialakulnia. A rendelet véglegesítéséig azonban nem egy-két hónap, hanem fél év áll rendelkezésre, hiszen az 2013 januárjában lép majd életbe - fűzte hozzá. Az egyéb végrehajtási szabályozások 2013 szeptemberétől lesznek hatályosak, mint például a szakképzést, a tanárképzést, a felvételi eljárást meghatározó rendelkezések.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: