2012. június 29., péntek

Lengyelországi zarándoklaton vett részt Kövér László

Kövér László házelnök kedden Czestochowában felavatta a magyar nemzet által Lengyelországnak ajándékozott díszkutat, amely a két nemzet barátságát jelképezi - tájékoztatott Molnár Imre, a varsói magyar nagykövetség tanácsosa.


A házelnök a magyar alapítású pálos kolostorhoz és a Szűz Mária-kegyhelyhez tartó magyar nemzeti zarándoklaton vett részt, amelynek fővédnökségét is vállalta. Hétszáz magyar érkezett Czestochowába a Fekete Madonna Zarándokvonattal, amelynek lelki vezetője Székely János, Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke, Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke és Bátor Botond pálos tartományfőnök. A zarándoklatot először 1939-ben szervezték meg, majd tavaly felújították.
  
Kövér László avató beszédében hangsúlyozta, hogy Európának jelenleg leginkább lelki megújulásra van szüksége, mert a gazdasági és a morális válság a keresztény alapelvek és az identitás feladásából fakad. Az ünnepség után újságíróknak nyilatkozva arra is kitért, hogy a demokrácia olyan eszköz, amellyel megfelelően kell bánni, megakadályozandó a keresztény és vele együtt az európai civilizáció széthullását.
  
A magyar zarándokok a pálos rend elöljáróival és több lengyel parlamenti képviselővel közösen magyar-lengyel szentmisén, majd közös keresztútjáráson vettek részt.  A program szerint a minden este 9-kor megtartott, Jasna Góra-i kiáltásként ismert imádság kedden magyar nyelven is elhangzik, utána közös virrasztást terveznek. A zarándokvonat szerdán Wadowicébe, II. János Pál, a lengyel pápa szülővárosába indul, majd Krakkóban és Kassán is megáll. A zarándoklatot várhatóan évente megismétlik.
  
A Czestochowában felavatott, a lengyel-magyar barátság forrásának nevezett, csaknem három méter magas márvány díszkút Markolt Zsolt György szobrászművész alkotása, és Boldog Özsébet, az egyetlen magyar eredetű férfi szerzetesrend, a pálos rend alapítóját ábrázolja.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: