2012. június 29., péntek

A Ház előtt a 2013-as költségvetés

Az Országgyűlés mai ülésén kezdi el tárgyalni a 2013-as költségvetést; csütörtökön és pénteken folytatódó általános vitájára összesen harminc órát szán a parlament, az időkeretet ezúttal is egyenlő arányban osztották fel a kormányoldal és az ellenzék között.


A reggel nyolc órakor kezdődő ülésnap elején a kormány expozéja hangzik el, majd az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökének felszólalása és a szakbizottsági vélemények ismertetése következik. Ezután a pártok vezérszónokai mondják el álláspontjukat. A vita ma és csütörtökön előreláthatóan estig, pénteken délután három óráig tarthat.
  
Orbán Viktor miniszterelnök május elején kérte a kormánypárti frakciószövetséget, hogy rendhagyóan még a nyári szünet előtt fogadja el az Országgyűlés a büdzsé sarokszámait. A kormány június 15-én nyújtotta be a költségvetési törvényjavaslatot, amely GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal számol. A kiadási főösszeg 15.476,9 milliárd forint, a bevételi 14.799,7 milliárd. A kabinet 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít, és arra, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez mért aránya 78-ról 76,8 százalékra csökken. Az infláció 4,2 százalék lehet a kormány várakozása szerint.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: