2012. június 21., csütörtök

"Három pillérre épülő kultúrpolitikára van szükség"



A kormány kultúrpolitikáját a tradíció tiszteletére, a felkészültségre és az alázatra, valamint a nyitottságra kell építeni - jelentette ki l. Simon László.


 
 
A kormány kultúrpolitikáját - miként a táncművészetet - három pillérre kell építeni: egyrészt a tradíció tiszteletére, másrészt a felkészültségre és az alázatra, harmadrészt pedig a nyitottságra, az európaiságra, a progresszivitásra - hangoztatta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a VIII. Magyar Táncfesztivál nyitó gálaestjén kedden a Győri Nemzeti Színházban. Mint a politikus rámutatott, a táncművészet is három pilléren nyugszik, ennyiben "a magyar kultúra és kultúrpolitika metaforája".
A táncművészet egyik pillére az évezredes magyar kultúra alapelemeit ötvöző néptánc, amely meghatározza identitásunkat. A másik pillér a klasszikus balett a maga letisztult iskolázottságával, tradicionális és egyetemes értékeivel. A harmadik pillér pedig a kortárs kísérleti tánc a benne megjelenő nyitottsággal, progresszivitással. Ezekből az összetevőkből kell építkeznünk - hangsúlyozta megnyitó beszédében L.Simon László.
Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében bejelentette: mostantól évente rendezi meg Győr a táncfesztivált, amelyet eddig kétévente tartottak.
A gálán cseh és kínai táncosok - utóbbiak Győr kínai testvérvárosából, Vuhanból érkeztek -, valamint a Magyar Nemzeti Balett szólistái, a táncművészeti főiskola növendékei, a pécsi és a győri művészeti iskola diákjai és a házigazda Győri Balett művészei léptek pódiumra.
Az előadás szünetében megnyitották a közelmúltban elhunyt Seregi László balettművész, koreográfus, rendező emlékkiállítását a teátrum csillártermében.
A seregszemle első napján a hamisítatlan fesztiváli hangulatról a színház előtti téren a Friends Big Band gondoskodott, és az előadás utáni utcabál is jól mutatta: ezekben a napokban Győr a tánc fővárosa. Az ötnapos programon harmincnál is több produkció szerepel: klasszikus és kortárs balettet, néptáncot, hip-hopot és showtáncot is láthat a közönség.
A színház nagyszínpadán adja elő műsorát a Magyar Állami Népi Együttes, a Bozsik Yvette Társulat, Frenák Pál Társulata, a Szegedi Kortárs Balett, az Experidance és a Győri Balett. A Közép-Európa Táncszínház, a Budapest Táncszínház és Fitos Dezső Társulata a színház Kisfaludy-termében lép fel. A programot egyebek között szabadtéri hip-hop bemutató, kubai tánc-show és tértánc színesíti.
A táncfesztivál a gyerekeknek is kínál előadásokat. Fodor Zoltán társulata, az Inversedance Kormos István egyik meséjének feldolgozását viszi el Győrbe Vackor kalandjai címmel, a Győri Balett pedig a Forgószél, avagy a képzelet csodája című táncművel várja a kisebbeket.
A rendezvény keretében szakmai konferenciát is tartanak, amelyen a táncházmozgalom kialakulását és a színpadi néptáncművészetre gyakorolt hatását tekintik át.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: