2012. június 27., szerda

Matolcsy: Sokat tanulhatunk Kínától



Büszkék lehetünk arra, hogy Shenzen bennünket választott, mert a város maga egy fogalom, nem csupán Kínában, hanem az egész globális üzleti világban is - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden, a China Hi-Tech Fair Konferencián.


 
 
A nemzetgazdasági tárca vezetője hangsúlyozta: Kína az emberiség történetének legnagyobb békés fejlődését hajtja végre, aminek az egyik kreatív motorja Shenzen. Hozzátette: Kína kreatív, innovatív vállalatainak jelentős része e régióban termel. „Ez nem véletlen, hiszen a város vezetése kitűnő, és sikeres gazdaságfejlesztési politikát valósított meg az elmúlt évtizedekben” – fogalmazott Matolcsy György. Nagyon sokat tanulhatunk ebből mi itt Magyarországon és az Európai Unióban – mondta.
Fotó: fidesz.hu
Kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy a hazánkban befektető nagy kínai vállalatok közül három is shenzeni székhelyű. Emellett a miniszter annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben nemcsak nagyvállalatok érkeznek Magyarországra, hanem kis- és közepes vállalkozások is.

Európa bajban van!

„Európa bajban van! Ha az Európai Unió nem találja fel az újraiparosítás, a kreatív és innovatív, kutatás-fejlesztésre összpontosító gazdaságpolitikát, akkor megismételheti egy nagy ázsiai ország egy évtizedes stagnálását” – jegyezte meg Matolcsy György.
Ezzel összefüggésben kijelentette: az unió bajban van, mert elfelejtette, hogy ötszáz év alatt hogyan lett fejlett és gazdag. Európa ugyanis úgy lett gazdag, hogy a versenyre összpontosított, az új technológiák fejlesztésére koncentrált, az oktatásra nagy hangsúlyt fektetett, a tulajdont védte, és mindent megtett azért, hogy az ipari és szellemi technológiákat megvédje – idézte amerikai stratégiai kutatók véleményét a tárcavezető. Ezt ma az EU mintha elfelejtette volna – mutatott rá.

A közép-európai térségnek érdemes kinyitnia magát Kína felé

Európa mindaddig a stagnálás veszélyével néz szembe, amíg nem találja meg új növekedési trendjét – mondta. Ezért ipar, technológia, kutatás-fejlesztés, oktatás, verseny és a stratégiai gondolkodás területén igen sokat tanulhat az öreg kontinens Kínától és azon belül Shenzentől – vélekedett a miniszter.

Matolcsy György szólt arról is, hogy hazánk és Shenzen kapcsolatát érdemes lenne a közép-európai régióra kiterjeszteni. Ezzel összefüggésben arról tájékoztatott, hogy a Külgazdasági Hivatal (HITA), a gazdasági minisztérium és Shenzen város vezetése aktív konzultációkat folytat az együttműködés bővítésének lehetőségeiről. További tervként említette, hogy az unióban elszórtan működő, de Kínával kapcsolatot tartó, egyes termékcsoportokhoz kötődő kutatói hálók és K+F csoportok munkáját hazánk koordinálhatná, együttműködve Shenzennel.
Mindezek mellett a nemzetgazdasági tárca vezetője beszámolt arról is, hogy reményeik szerint a kínai és európai kutatók el fognak látogatni egymáshoz, amit a résztvevő államok ösztöndíjjal honorálnának a későbbiekben.

„A magyar kormány két éve szokatlan, nem hagyományos, de kreatív gazdaságpolitikát követ” – hangsúlyozta, hozzáfűzve: „mi azt mondjuk, hogy a munka és a kreativitás alapjára kell helyezni a gazdaságot". „Keletre – elsősorban Kína felé – érdemes kinyitnia magát a teljes közép-európai térségnek” – fogalmazott a miniszter.
A konferencián jelen volt többek közt Dr. Kerekes György, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökhelyettese, Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, Lőrincze Péter, a VOSZ ügyvezető elnökének főtanácsadója. Kínát és Shenzent Gao Jian, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövete és Chen Biao, Shenzen alpolgármestere képviselte.

Shenzen a fejlődés szinonimája

Shenzhen egy szubtartományi város Kína déli részén, Guangdongban, melynek déli része határos a Hongkong Különleges Igazgatású Területtel. A település a külföldi befektetések egyik központja Kínában, és 1979 óta a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa, valamint az ország legforgalmasabb kikötője. 2001 és 2010 között Kína legnagyobb export-import forgalmát bonyolító megapolisza volt, illetve kereskedelmi forgalma 2010-ben meghaladta a rekordnak számító 74 milliárd amerikai dollárt.
Shenzen látképe
A mára már 14 millió lakosú és 1953 négyzetkilométer területű Shenzenben alapították Kína első speciális gazdasági zónáját 1980-ban. Az utóbbi 30 év szédületes fejlődésének köszönhetően napjainkra a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi központjává nőtte ki magát az egykori kis határváros. A város legjelentősebb cégei a - teljesség igénye nélkül -, az infokommunikáció, orvosi műszer-, gép-, ékszer- és bútorgyártás területén tevékenykednek.
(fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: