2012. június 27., szerda

"A törvény egyértelműen a védekező oldalára áll" + videó



A jövőben az a célunk, hogy ne kelljen bizonygatnia egy megtámadott személynek azt, hogy arányos volt-e a védekezése, vagy sem - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára kedden, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.


 
 Arra a műsorvezetői kérdésre, mennyire lesz nehéz meghatározni, hogy egy 12 éves bűnelkövető tisztában volt-e tette következményeivel, Répássy Róbert úgy válaszolt, a fiatalkorúaknál, a 14 és 18 év közötti korosztálynál jelenleg is gyakran alkalmazzák a beszámítási képesség vizsgálatát, de nem kötelező jelleggel. Kifejtette: a változások értelmében 12 évnél idősebb fiatalok esetén a beszámítási képesség vizsgálata kötelező lesz, és csak akkor állítják bíróság elé az illetőt, ha megállapították róla, hogy beszámítható. Hozzátette, mindez csupán az öt legsúlyosabb bűncselekmény, például az emberölés, halált okozó testi sértés, a rablás és a kifosztás súlyos eseteinek elkövetése esetén érvényes. 
 
 
Répássy Róbert az m1 Ma reggel című műsorában

Büntetést nem lehet alkalmazni 12 éves gyermekkel szemben, kizárólag intézkedést – szögezte le az igazságügyi államtitkár annak kapcsán, hogy elmondása szerint sokan, köztük jogvédő szervezetek is félreértik ezt a kérdést. Az általa említett legsúlyosabb bűncselekmények kapcsán kijelentette: „ezek nem gyerekcsínyek.” Remélem megértik ezek a szervezetek is, hogy nem mehet el szó nélkül a büntetőjog az ilyen magatartás mellett – húzta alá Répássy.

A jogos védelem kapcsán a kormánypárti politikus arról beszélt, elsősorban az ügyész dolga vádat emelni, ha egy bűncselekmény megvalósul, és az új szabály azt fogja kimondani, hogy nem büntethető a védekező, ha például éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadják meg. Ezekben a helyzetekben nem emelhet vádat az ügyész – mondta Répássy Róbert.

A törvény egyértelműen a védekező oldalára áll. A jövőben az a célunk, hogy ne kelljen bizonygatnia egy megtámadott személynek azt, hogy arányos volt-e a védekezése, vagy sem – jelentette ki az államtitkár.
(m1-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: