2012. június 16., szombat

Döntöttek a Fejlesztési Kabinet létrehozásáról

A Kormány a fejlesztéspolitika területére vonatkozó kormányzati döntések gyors, megalapozott és koordinált előkészítése és érvényesítése érdekében Fejlesztési Kabinetet hoz létre.


A Fejlesztési Kabinet elnöke a Miniszterelnök, a kabinet tagjai a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Miniszter, és a Nemzetgazdasági Miniszter. A Fejlesztési Kabinet az ülésére meghívhatja a Kormány azon tagjait, akiknek feladatkörét, hatáskörét a tárgyalandó előterjesztés, illetőleg napirendi pont érinti. A Fejlesztési Kabinet a jövőben állást foglal a Kormány számára a fejlesztési és tervezési feladatokról, különösen a 2014-2020-as pénzügyi időszakhoz kapcsolódó feladatokról, továbbá a fejlesztési célú költségvetési források felhasználásához szükséges kormányzati intézkedésekről, a támogatások felhasználáshoz szükséges intézményrendszer kialakításáról és működtetéséről, valamint ezen témakörben indokolt szabályozásról.
  
A kormánydöntést igénylő fejlesztéspolitikai tárgyú és fejlesztési dokumentumok kizárólag a Fejlesztési Kabinet jóváhagyását követően terjeszthetők a Kormány elé. A kiemelt jelentőségű és egyedi kormánydöntéssel támogatható beruházások tekintetében az Fejlesztési Kabinet átveszi a kiemelt jelentőségű beruházások kérdéseivel foglalkozó Tárcaközi Bizottság feladat – és hatáskörét. A Fejlesztési Kabinet működésével kapcsolatos ügyviteli és titkársági feladatokat a Miniszterelnökség látja el.
A Kormány előleget biztosít a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak

A Kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az európai uniós források kifizetésének felgyorsítása érdekében két új előfinanszírozási rendszert biztosít a vállalkozások és az önkormányzatok részére.  A vállalkozások számára 30 százalékos előleget nyújt, a nyertes beruházások előfinanszírozása érdekében. Ezen túlmenően a Kormány 50 milliárd forintos alapot hoz létre az uniós forrásokra pályázó önkormányzatoknak, amely az önkormányzatoknak garantálja a szükséges önerőt.
  
Az intézkedések célja, hogy felgyorsuljon és hatékonyabbá váljon az uniós források lehívása és felhasználása. Ennek köszönhetően Magyarország az uniós tagországok között a legjobbak közé kerül a források lehívása tekintetében. Ezen döntések elősegítik a gazdasági növekedést, amely ösztönzőleg hat a foglalkoztatásra, erősíti a meglévő és új munkahelyeket, így tovább folytatódik a foglalkoztatás bővülése, amely a kormányváltás óta már 80.000 új munkahelyet eredményezett.
(Kormányszóvivői Iroda)

Nincsenek megjegyzések: