2012. június 27., szerda

Pleschinger: Minden akadály elhárul a tárgyalások elől

Elhárul minden akadály az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) történő tárgyalások megkezdése elől azzal, ha elfogadják a nemzeti bankról szóló törvény módosítását - mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a törvényjavaslat expozéjában, hétfőn a parlamentben.



Elmondása szerint a többoldalú tárgyalásokat követően olyan módosítást adtak be, amelynek elfogadásával a banktörvényt legközelebb csak az euró bevezetésekor kell újra módosítani.
  
Az államtitkár kifejtette: új bekezdéssel egészítik ki a törvényt, amely alapján az arany- és devizatartalékok nem nyilvános adatnak minősülnek, a Monetáris Tanács hatáskörére vonatkozó rész pedig úgy módosul, hogy a stratégiai szintű döntéseket a monetáris tanács hozza, az igazgatóság pedig végrehajtja. A törvény rögzíti azt is, hogy a tanács dönt a saját ügyrendjéről, a tanács tagjainak számáról szóló rész pedig előírja a belső és külső tagok közti arányt.
  
Az államtitkár azt mondta, pontosítják a bank elnökének, illetve a Monetáris Tanács tagjainak felmentéséről szóló rész egyes pontjait is, valamint törlik azt a szakaszt, amely előírta a tanács napirendjének megküldését a kormánynak, és a tanács ülésén a kabinet képviselőjének részvételét. A módosításnak köszönhetően az euró bevezetésekor sem szűnik meg a tanács - tette hozzá az államtitkár.
  
Az előzményekről szólva Pleschinger Gyula elmondta, hogy az Európai Bizottság 2012 januárjában kötelezettségszegési eljárást indított a jegybank függetlenségével kapcsolatban, erre válaszul a kormány vállalta, hogy törli vagy módosítja a kifogásolt részeket; ezt a bizottság tudomásul vette. Erről elkészült a törvénymódosító javaslat, de időközben a bizottság, az Európai Központi Bank (EKB), az IMF és a Magyar Nemzeti Bank részéről is érkeztek újabb észrevételek, ami miatt újabb egyeztetések kezdődtek. Ezek alapján megszületett a kompromisszumos megállapodás, ezért a zárószavazás előtt visszavonták a javaslatot, és most újat nyújtottak be.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: