2012. június 21., csütörtök

Martonyi Dzsiddában tolmácsolta a kormány részvétét



Martonyi János külügyminiszter Dzsiddába utazott kedden, hogy Magyarország és a kormány nevében kifejezze részvétét Najef bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökös halála miatt az új trónörökösnek, Szalman bin Abdel-Aziznak. Hazatérőben a tárcavezető szerdán villámlátogatást tett Kairóban - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya az MTI-vel.


 
 
Najef bin Abdel-Aziz herceg, trónörökös, a Szaúd-Arábiai Királyság első miniszterelnök-helyettese, belügyminisztere szombaton hunyt el egy genfi klinikán, vasárnap temették el. A külügyi közlemény emlékeztet arra, hogy a trónörökös halála miatt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János is részvéttáviratot intézett Szaúd-Arábia uralkodójához és külügyminiszteréhez. A Külügyminisztérium képviseletében Németh Zsolt parlamenti államtitkár és Hóvári János globális ügyekért felelős helyettes államtitkár kedden kondoleált Szaúd-Arábia budapesti nagykövetségén.
  
A kommüniké hangsúlyozza, hogy Najef bin Abdel-Aziz a magyar-szaúd-arábiai baráti kapcsolatok erősítésének elkötelezett támogatója volt, és következetesen fellépett a királyság és az egész térség békéjéért és biztonságáért. Szaúd-Arábia az arab világban Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere az Egyesült Arab Emírségek után. Orbán Viktor tavaly októberben látogatott el az országba, 2001 után második alkalommal. Útjára elkísérte a külügyminiszter, továbbá a nemzetgazdasági és a vidékfejlesztési tárca vezetője. Idén májusban Abdallah al-Huszain szaúdi víz- és energiaügyi miniszter járt Budapesten.
  
A tárca arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Martonyi János Dzsiddából hazatérőben szerdán villámlátogatást tett Kairóban, ahol tájékozódott az országban kialakult helyzetről, valamint megvitatta Mohamed Kamel Amr külügyminiszterrel a kétoldalú kapcsolatok és a nemzetközi, elsősorban a közel-keleti helyzet aktuális kérdéseit.
  
Martonyi János elismerően szólt az egyiptomi demokratikus átalakulás eddigi eredményeiről, és gratulált az első szabad elnökválasztás sikeres lebonyolításához, amely megfogalmazása szerint fontos mérföldkőnek számít - olvasható a közleményben. A magyar külügyminiszter jelezte, hogy Magyarország kész megosztani saját demokratikus átmenetének tapasztalatait. Ezzel kapcsolatban felajánlotta vezető magyar jogtudósok együttműködését Egyiptom új alkotmányának kidolgozásához, amit a külügyi tájékoztatás szerint kollégája nyitottan fogadott.
  
Martonyi János komoly sikernek nevezte, hogy a magyar-egyiptomi kereskedelmi forgalom 2011-ben a nehéz körülmények ellenére is mintegy 25 százalékkal növekedett. Üdvözölte, hogy egy egyiptomi cég áruelosztó logisztikai központot létesít Magyarországon, amellyel nemcsak a hazai, hanem a környező országok piacait is ellátja majd friss zöldséggel és gyümölccsel, elsősorban a téli időszakban. A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy a kormányzat bátorítja a magyar turistákat az ismert egyiptomi üdülőhelyek meglátogatására, mert ez egymás jobb megismerését is szolgálja.
  
A külügyi közlemény kitér arra is, hogy a két fél eszmecserét folytatott a szíriai helyzetről, illetve sürgette a válság mielőbbi békés megoldását. A magyar miniszter üdvözölte Egyiptom konstruktív szerepét regionális és nemzetközi kérdésekben, és hivatalos látogatásra hívta meg partnerét. Mohamed Kamel Amr nagyra értékelte a magyar fél kezdeményezéseit a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért, hangsúlyozta egyúttal, hogy egyiptomi részről is még több kiaknázatlan lehetőséget látnak az együttműködés fejlesztésére.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: