2012. június 21., csütörtök

Továbbképzik a honvédség légi irányítóit



Közép-Európa legmodernebb, a HungaroControl Zrt. tulajdonában lévő 3D-s szimulációs központjában képzik tovább a honvédség légi irányítóit - jelentették be az érintettek szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.


 
 
Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója elmondta: az 500 millió forintból kialakított úgynevezett toronyszimulátor egyelőre 180 fokos képet közvetít, de ezt a jövőben 360 fokosra bővítik, így akár több szakember képzése is folyhat egyszerre.
  
A honvédség és a HungaroControl szakemberei egyébként már hosszabb ideje integrációban dolgoznak a magyar légtér védelmén - fűzte hozzá. A mostani képzés májusban indult, és június végéig tart.
  
Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkár a sajtótájékoztatón közölte: nagyon fontos a honvédség számára a képzésben való részvétel, hiszen ezt a programot eddig az Egyesült Államoktól vásárolták meg, sokkal drágábban.
  
Hozzátette, jelenleg a honvédség három katonai repteréről (Kecskemét, Szolnok, Pápa) érkeztek katonák a továbbképzésre. A HungaroControlnál egyébként hat tiszt szolgál az integrált repülésirányítás területén.
  
Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára közölte: az együttműködés svájci és svéd minta alapján valósult meg, és azt a jövőben bővíteni szeretnék.
  
Náfrádi Attila szimulátorvezető a rendszerrel kapcsolatban annyit közölt, hogy a szimulátorba beprogramozták a katonai reptereket és gyakorlatokat is, így teljesen alkalmas a katonai légiirányítók továbbképzésére.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: