2012. június 16., szombat

Új magyar képviseleti iroda nyílt Brüsszelben + képek



Hivatalosan is megkezdte működését a H4 - HunOR Brüsszeli Képviseleti Iroda, amely egyebek mellett kutatásfejlesztési és önkormányzati projekteket képvisel.


 
 
 
Az iroda pénteki budapesti nyitó ünnepségén Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár elmondta, hogy a HunOR a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t, Budapestet, a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetséget, a megyei önkormányzatokat és a megyei jogú városokat is képviseli, amelyek megfelelő kapcsolatrendszert építhetnek és fontos pályázati információkhoz juthatnak fejlesztési céljaikhoz.
Fotó: fidesz.hu
Skultéty Tamás, a Bay Zoltán kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy az iroda nemcsak lobbitevékenységet végez, hanem egyebek mellett ingyenesen biztosít helyet a belga fővárosban tárgyaló magyar vállalatoknak, egyetemeknek, kutatási hálózatoknak. Szólt arról is, hogy az irodának van egy budapesti "lába" is, amely a megfelelő helyre juttatja a kintről érkező információkat, a hazai igényeket pedig kiviszi.

Az igazgató kitért arra is, hogy az unió tervezésében 2014-től egy új pénzügyi és logikai rendszer lesz, s arra fel kell készülni, a következő periódus teljesen más világot hoz a kutatási területen is.
Szavai szerint az EU az elmúlt időszakban 53 milliárd eurót biztosított kutatási célokra, s a keret 80 milliárdra fog emelkedni, vagyis nő az elérhető projektek száma, de Magyarországnak nehezebb lesz elérnie a forrásokat a nagy európai kutatóintézetekhez képesti lemaradása miatt.

Lakos Eszter, a HunOR Brüsszelből jelentkező munkatársa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az iroda a Magyar Fejlesztési Központban, több magyar képviselet mellett kapott helyet. A kérdések, kérelmek a témák és célcsoportok szerint a rendszer magyar "lábához" érkeznek, amely folyamatos kapcsolatban lesz a brüsszeli központtal. Arról is beszámolt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megyei kapcsolattartói rendszert is kidolgozott, hogy a megyék és Budapest minél hamarabb információkhoz juthassanak.

Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az unió bárhogy is programozza át a következő időszakot, a nagyobb projekteket fogja támogatni, ami a többi között kutatásfejlesztést és területfejlesztést jelent.
Úgy vélte: Magyarország egy tagállam a többi közül, "nézni kell a mezőnyt, milyen irányba halad, és csatlakozni kell". A kormánybiztos arra is kitért: hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az EU "egy hűvös, statisztikai adatsorokból dolgozó rendszer", személyes motiváció nélkül, de ez nem így van, mindenhol van nemzeti és üzleti érdek, döntés előtti érdekérvényesítés, így fontos szerepe van a magyar irodának.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség társelnöke kijelentette: a magyar érdekeket nem lehet kizárólag Budapesten képviselni. Hangsúlyozta, hogy az uniós pályázati rendszer kapcsán kialakult tudás felét "azonnal el kell felejteni, minden másképp lesz" a következő hétéves ciklusban. Véleménye szerint Magyarország könnyebben tud majd váltani, mint a régebbi tagállamok.
Az EP-képviselő kiemelte, hogy a 2013 végéig rendelkezésre álló források felhasználását fel kell gyorsítani, és már "tegnapelőttől" azon kell gondolkozni, mi lesz 2014-től.
  
Hutiray Gyula, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese a főváros korábbi tapasztalatainak megosztását ígérte, s úgy vélte: a versenyképesség fokozása érdekében a kutatásokat kell fokozottabban uniós forrásokban részesíteni.
Hozzátette: Magyarország az ágazaton keresztül további támogatásokat hívhat le, amelyeket különösen a kutatóegyetemek tudásbázisára támaszkodva lehet megtenni.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: