2012. június 21., csütörtök

Eddig 48 ifjúsági szervezet jelezte, részt venne a NIT-ben

Eddig 48 ifjúsági szervezet csatlakozott a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) létrejöttét megalapozó csoporthoz; az ernyőszervezetet várhatóan ősszel alakítják meg - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.


A közlemény szerint a 48 szervezet, illetve csoport képviselői kedden szándéknyilatkozatot írtak alá, melyben kifejezik, hogy a NIT-et a "közösen megfogalmazott elvek mentén" még ebben az évben létrehozzák. Azt írták, szándékaik szerint a szervezet független, nyitott, demokratikus alapokon szerveződő, transzparensen működő, a fiatalok érdekképviseletét és a leendő csatlakozók képviseletét is ellátó legitim tömörülés lesz.

Az aláírók között van a kezdeményezést létrehívó KIM, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Csatlakozási szándékát jelezte még számos megyei vagy városi, továbbá speciális funkciót ellátó ifjúsági közösség is, például a Szombathelyi Egyházmegye Ifjúsági Fóruma, a Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat, a határon túli Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub és a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány.

A NIT egy olyan, Magyarországon mindeddig nem létező ernyőszervezet, amely tömöríti a már meglévő ifjúsági szervezeteket, a fiatalok egyéb csoportjait és képviselőit, civil szervezeteit, valamint a kormányzat ifjúságpolitikával foglalkozó képviselőit. A NIT feladata az ifjúság érdekképviselete a legmagasabb szinteken, nemzetközi színtéren is, például az Európai Unióban. A tanács tagszervezeteivel együttműködve tevékenyen részt vesz a nemzeti ifjúságpolitika formálásában.

Közölték, a kormány azért szorgalmazza a NIT megalakulását, mert azzal lehetőség nyílik arra, hogy - az uniós tagállamok közül utolsóként - Magyarország is csatlakozzon a jelenleg több mint 100 európai ifjúsági szervezetet tömörítő Európai Ifjúsági Fórumhoz (European Youth Forum, EYF). Hozzátették, hogy ezáltal a magyar fiatalok képviselete itthon erősebbé válhat, ugyanakkor a nemzetközi színtereken is megjelenhet.

A KIM felidézte, a 2012 áprilisában elindított országos kampány során minden ifjúsági szervezetnek lehetősége nyílt arra, hogy megismerje a NIT létrehozásáról szóló koncepciót és megossza az azzal kapcsolatos elképzeléseit. Emlékeztettek arra is, hogy a NIT megalakulását előkészítő előző napi konferenciára több mint 80 ifjúsági tömörülés kapott meghívást, és a fiatalokat képviselő szervezeteknek folyamatosan lehetőségük van a csatlakozásra.

A NIT hivatalosan ősszel jön létre, a szándéknyilatkozatot aláíróknak addigra létre kell hoznia a szervezet struktúráját és delegációs rendjét. A magyarországi ernyőszervezet a tervek szerint ezután jelzi csatlakozási szándékát az Európai Ifjúsági Fórumhoz és megkezdi az együttműködést a nemzetközi szervezettel.
(MTI - fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: