2012. június 1., péntek

"Megmaradtunk, és most is itt vagyunk"

Kövér László házelnök szerint a magyarság és Magyarország, felülemelkedve az akadályokon, csak közös akarattal, összefogással és elszántsággal tud célba érni.



Az Országgyűlés elnöke csütörtökön Szabolcs községben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat megyenapi ünnepségén a település történelmi és egyházi jelentőségét méltatva felidézte: 920 évvel ezelőtt, 1092. május 20-án Szent László király ebben a községben tartott egyházi zsinatot és törvényhozó országgyűlést az ország főpapjainak és világi elöljáróinak jelenlétében.
  
Kövér László úgy fogalmazott, a csaknem egy ezredév számvetésre késztető idő, ezért ez a nap különösen értékes, mert arra figyelmeztet: 920 évig megtartani a kultúrát és a nyelvet, magyarként megmaradni a hazában nemcsak kivételes teljesítmény, hanem különös kegy is.

A házelnök a község református templomában megtartott beszédében a hallgatóságát arra figyelmeztette: nem szabad elfeledni, hogy az évszázadok során öt birodalom szállta meg Magyarországot, és tett kísérletet arra, hogy magába olvassza, megpróbálva a magyarokra erőltetni saját szokását és meggyőződését. Ma sincs ez másképp - folytatta -, csak most egy kevéssé látható, de mindent behálózó, minden eddigi ellenfélnél hatalmasabb erő próbálja akaratát a magyarokra kényszeríteni. "Az egy ezredév alatt többször maradtunk egyedül, csendes magányunkban, a vérzivataros időkre emlékezve" - tette hozzá.
  
Akik a győzelmet ünnepelhették volna, már sehol sem voltak: mindegyik eltűnt a történelem süllyesztőjében, "mi azonban megmaradtunk, és most is itt vagyunk" - hangsúlyozta. A házelnök az egyik, Szent Lászlóról szóló legendát felidézve elmondta: az ország szekere csak akkor érhet a hosszú, zötyögős út végére, ha minden rázkódás ellenére egyben marad, és utasaiban van kellő erő és közös akarat az összetartáshoz.
  
A legkisebbnek látszó akadály is végzetes lehet, egy kavics is elegendő, hogy felborítsa ezt a kocsit, tehát nincs jelentéktelen nehézség vagy panasz, ami felett szemet hunyhatunk - figyelmeztetett a házelnök. "Senkit sem hagyunk az út végén a maga gondjával, senkinek sem mondjuk, hogy le lehet szállni, el lehet menni" - erősítette meg Kövér László. Mindenkinek jut hely az ország szekerén, a célig pedig csak kellő elszántsággal, közös akarattal és összefogással tudunk eljutni - tette hozzá az Országgyűlés elnöke.
  
A házelnök ünnepi beszéde után megyei díjakat adtak át, majd a jelenlévők megkoszorúzták a református templom kertjében emelt Szent László-szobrot.
(MTI-fidesz.hu)

Nincsenek megjegyzések: